RC DRIFTING 01.10.2013 | Page 15

veya aracınızın arka diferansiyeli ile gelebileceği son cs değerine geldiniz fakat siz daha da fazla cs istiyorsunuz o zaman da başvurabileceğiniz bir yönetm olan UNDERDRIVE tekniği bu gibi durumlarda başlıca yardımcınız olacaktır. Böylece Spur, pinyon ve arka diferansiyeliniz ile oynama yapmadan cs yapmanın tadına varabilirsiniz. Kısaca tanımlamak gerekirse 2. CS noktası olarakda tanımlayabiliriz arka cs yetmediğinde aracınıza ilave edilebilinen 2. bir cs noktası olsa dediğinizde işte size istediğiniz o 2.cs noktası.

OVERDRIVE (OD) kavramının anlamı ise arka diferansiyel dişlinizin ön diferansiyel dişlinizden büyük olmasıdır. Klasik olan bu yöntem bir çok RC Driftçi tarafından gözü kapalı uygulanan sistemdir. Avantajları hesaplamalara spur/pinyon dahil olduğundan kesin rakamlara ulaşılabilir. Dezavantajları ise sök ve tak işlemi çok fazladır birden fazla değerlere sahip spur ve pinyon kullanımı gerektirir. Unutulmamalıdır ki her cs oran değşiminde FDR değeride değişir değişen bu fdr değerini tekrar istenen rakama getirmek için ise doğru pinyon ve doğru spur ikilisi gerekmektedir. Aksi halde elktroniklerinizi riske atmış olursunuz.

RC DRIFT de Akıcılık konusu

Çok dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise aracınızın akışkanlığıdır. Eğer aracınızda kasma varsa doğru FDR de dahi olsanız aracınızın yürüyen takımının kasmasından kaynaklı motor zorlanması ve bunun neticesinde de motor ısınma sorunu yaşanacaktır. Dolayısı ile doğru FDR bulma çalışmasına girmeden önce aracınızın akışkanlığının iyi olduğuna emin olun daha sonra FDR değerini aramaya başlayın. akışkanlığın iyi olduğunu anlamanın en iyi yolu aracınız elektronikleri takılı değilken şasi halindeyken aracınızı kayışından tutup kayışını, tekerini ileri geri oynatarak kasma var mı yok mu anlaşılması ve elektronikler takıldıktan sonra bu işlemin tekrarlanmasıdır. Araç kasmasına neden olabilecek durumlar yürüyen aksamın hatalı, eksik toplanması, hiç yada yetersiz yağlama, yürüyen parçaları, tekerleri aşırı derecede bijon ile sıkmak da bu durumlar arasına girmektedir. Yine CS ayarları esnasında kayışın taşıyabileceği diş sayısından fazla diş sayısını kayışa sokulması gibi etkenler olarak özetleyebiliriz. Örneğin arka diff standarta 39 T lan ve ekürü standarta 18 t olan bir kayış takımının maksimum kaldıracağı dişli sayısı 39+18=57 dir. Dolayısı ile hangi dişliyi değiştirirseniz değiştirin mutlaka ikisinin toplamı 57 ye denk gelmelidir aksi halde kayışdan kaynaklı kasma meydana gelecektir. Tabi bu durumdan daha farklı dişli sayısına sahip yeni bir kayış alarakda kurtulunabilinir.