MESAJUL DIRECTORULUI EXECUTIV
Dragă cititorule , 2020 a reprezentat testul nostru de reziliență .
În martie nu știam cum vom naviga în perioada dificilă de pandemie și în cea post-pandemică fără a afecta cele aproximativ 10.000 de persoane care accesează anual serviciile noastre de screening voluntar pentru HIV și hepatite ori serviciile medicale și psihosociale pentru persoanele care trăiesc cu aceste infecții . A fost un test care ne-a demonstrat valoarea parteneriatelor construite anterior . Partenerii noștri au reacționat cu rapiditate și ne-au oferit sprijin pentru a rezolva cele două probleme de maximă urgență : asigurarea îngrijirii pacienților cu afecțiuni cronice pe parcursul pandemiei și atenuarea efectelor negative pe care pandemia le-ar fi putut avea direct asupra organizației noastre .
Cu toate aceastea , nu am reușit să funcționăm la același nivel ca în anii anteriori . Dacă de obicei testam între opt și zece mii de persoane anual , în 2020 au avut acces la testare în jur de 5600 de persoane ; a scăzut la jumătate comparativ cu anul 2019 , numărul de cazuri noi de HIV depistat de echipa noastră și cu 60 % numărul de persoane care nu își cunoștea diagnosticul de hepatită C . Aceasta înseamnă că , în acest an pandemic , multe persoane afectate de HIV și hepatite virale , nu au ajuns să primească îngrijirea medicală necesară , necunoscându-și diagnosticul . Am reușit însă să păstrăm intens contactul cu toți pacienții cu boli cronice pe care îi asistăm , aproape la același nivel cu anul 2019 . Din acest punct de vedere , 2020 ne-a testat tenacitatea și capacitatea de inovare .
Centura de foc a stării de urgență ne-a impus să acționăm rapid în trei direcții : telemedicină și teleconsiliere , reorganizarea din punct de vedere sanitar a întregii activități , elaborarea unor conținuturi specifice pentru informarea pacienților și a comunității cu privire la COVID-19 .
Serviciile la distanță și-au demonstrat valoarea pentru siguranța personalului și a pacienților . În martie , anunțam comunitatea căreia i se adresează serviciile noastre că , în ciuda stării de urgență , pot rămâne în contact cu noi și pot primi servicii în continuare . Devenit activ pe 27 martie , serviciul de telemedicină și teleconsiliere pentru persoanele care trăiesc cu sau sunt afectate de HIV , cât și pentru pacienții cu hepatită care au solicitat îngrijire pe termen lung la Fundația Baylor Marea Neagră a asigurat continuitate în livrarea serviciilor noastre . Pandemia de coronavirus a făcut să adăugăm , mai devreme decât era planificat , noi servicii în oferta noastră .
Am adaptat circuitele pentru noul context sanitar . Înainte de reluarea activităților la Centrul de Excelență Clinică , la încetarea stării de urgență , am examinat rolurile și responsabilitățile fiecărui membru al echipei . Au fost elaborate reguli clare pentru personal și pacienți pentru a minimiza riscul de infecție cu noul coronavirus .
Am evaluat o gamă largă de soluții înainte de a le alege pe cele potrivite pentru pacienți , pentru echipa noastră , pentru spațiile și dotările de care dispunem . Am implementat măsuri sanitare și de triaj specifice , în funcție de specificul fiecărei specialități medicale : îngrijire dentară , pneumologie , obstetrică / ginecologie , dermatologie , medicină de familie , testare voluntară și consiliere .
Am menținut echipa Fundației completă . Aceasta este formată , în cea mai mare parte , din profesioniști cu o vastă experiență clinică și competențe în ajutarea pacienților care trăiesc cu infecții și alte boli cronice . Acordăm atenție sporită din martie 2020 angajaților femei : multe dintre colegele noastre „ jonglează ” cu munca , îngrijirea copiilor și educația lor la domiciliu , alte sarcini domestice . Știm că cele mai multe dintre colegele noastre preiau „ partea leului ” din responsabilitățile familiale , așadar încercăm , acolo unde se poate , să flexibilizăm programul sau să le permitem să lucreze de acasă atunci când au nevoie . Am constatat că acest lucru se reflectă în rezultatele bune ale muncii lor , contribuind la creșterea implicării și a atașamentului față de organizație
Ne bucurăm foarte mult să vedem cum pacienții noștri colaborează îndeaproape cu noi : avem în îngrijire , este adevărat , persoane care primesc serviciile noastre de mulți ani , un grup educat și informat cu privire la necesitatea respectării recomandărilor pentru că acestea s-au dovedit utile de-a lungul timpului .
Într-un context atât de constrângător ca cel al anului 2020 am urmărit , fără a devia de la principiile fondatoare , să oferim pacienților cea mai bună experiență posibilă . Ne vom continua „ călătoria ” urmărind să perfecționăm continuu procesele pentru pacienții noștri , pentru o comunitate mai sănătoasă și pentru a oferi angajaților oportunități reale de a atinge niveluri maxime de competență și atașament .
Ana-Maria Schweitzer , Director executiv
5