QubIT, Issue no5, Τεύχος 5ο | Page 53

την πρόθεσή τους να κυνηγούν ερευνητικές ιστορίες , έγιναν όμως πιο προσεκτικοί στον τρόπο που παρουσιάζουν την ιστορία , στις εκφράσεις που χρησιμοποιούν , στον τόνο της γλώσσας , στη διασταύρωση της είδησης . Οι περισσότεροι από αυτούς άρχισαν να συμβουλεύονται το νομικό τμήμα πριν τη δημοσίευση του άρθρου τους . Πολλοί μάλιστα αντιμετωπίζουν το γεγονός ότι δέχτηκαν αγωγή σαν ένα σημάδι ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους και -όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται- αυτές οι επιθέσεις τούς ιντριγκάρουν να συνεχίσουν .
« Όσον αφορά τη διασταύρωση των στοιχείων δεν ήμουν ποτέ απρόσεκτη , ώστε να χρειαστεί εν συνεχεία να γίνω πιο προσεκτική . Εάν ρωτάτε μήπως αποφεύγω κάποια θέματα από φόβο , η απάντηση είναι όχι . Ερευνώ όλες τις υποθέσεις που έρχονται σε γνώση μου . Εάν τα ευρήματα δείχνουν προσβολή του δημοσίου συμφέροντος , τότε τα δημοσιεύω », μας λέει η δημοσιογράφος της εφημερίδας Δημοκρατία Μαρία Παναγιώτου .
« Δεν έχω διστάσει ποτέ να γράψω για ένα θέμα υπό το φόβο αγωγής SLAPP . Αυτό το οποίο κάνω είναι να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός με θέματα τα οποία ενέχουν κίνδυνο . Δηλαδή προσπαθώ να αναπτύξω πρακτικές έτσι ώστε να μη δίνω λαβές στον άλλον . Μπορεί να έχω κρατήσει κάτι και να το δημοσιεύσω σε δεύτερο χρόνο για να το έχω δομήσει πάρα πολύ στιβαρά ... να το “ πετσοκόψω ” στην τεκμηρίωση και να είμαι πάρα πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου , μανιωδώς . Φυσικά καλό είναι να το βλέπει κι ένας δικηγόρος το κομμάτι για να σου πει τη γνώμη του , ακόμη κι αν τελικά δεν την ακολουθήσεις . Σε αυτό το κομμάτι με έχουν βοηθήσει λίγο οι σπουδές με τα νομικά και κυρίως η πείρα που έχω μαζέψει με τα εξώδικα » μας δηλώνει ο δημοσιογράφος του Reporters United Θοδωρής Χονδρόγιαννος .
Εκτός από την αυτολογοκρισία βέβαια υπάρχει και η λογοκρισία από εξωτερικούς παράγοντες . Οι ιδιοκτήτες των μέσων και οι διευθυντές βλέπουν τις αγωγές ως επιπρόσθετο κόστος , οπότε συχνά πιέζουν τους δημοσιογράφους να σταματήσουν την έρευνα σε επίφοβα θέματα .
Μάλιστα , οι Kersevan & Poler αναφέρουν ότι δύο συμμετέχοντες σταμάτησαν να ερευνούν συγκεκριμένο θέμα μετά από συμβουλή του δικηγόρου της εταιρείας .
Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι δημοσιογράφοι αναγκάζονται να παραιτηθούν από τη δουλειά τους ή να εγκαταλείψουν τη χώρα για να συνεχίσουν την έρευνα . Για παράδειγμα , τον Αύγουστο του 2018 , ο Κύπριος δημοσιογράφος Στέλιος Ορφανίδης της Cyprus Mail δέχτηκε αγωγή όταν αποκάλυψε οικονομικό σκάνδαλο με έναν Λίβυο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη Λεμεσό . Το Μάρτιο του 2019 , ο βασικός ενάγων στην υπόθεση απέκτησε ελεγκτικό συμφέρον στον εργοδότη του Ορφανίδη , έτσι ο δημοσιογράφος εγκατέλειψε την Κύπρο , αισθανόμενος ανίκανος να συνεχίσει το ερευνητικό του έργο εκεί ( Krambia-Kapardis & Economou 2022 ).
Ο πλουραλισμός στην ενημέρωση πλήττεται ακόμη από το γεγονός ότι τα δικαστικά έξοδα απειλούν με κατάρρευση τα μικρότερα και ανεξάρτητα δημοσιογραφικά εγχειρήματα , ενώ ιδιαίτερα ευάλωτοι
53