αναδείξει τις διαστάσεις του ψυχικού τραύματος στους πολεμικούς ανταποκριτές , παρουσιάζοντας στοιχεία από την επιστημονική βιβλιογραφία και διαπιστώσεις μέσα από την μέθοδο της εμπειρικής μαρτυρίας . Επιδιώκουμε να σκιαγραφήσουμε τις κύριες εκδηλώσεις του τραύματος και να παρουσιάσουμε τις επιπτώσεις που έχει η κάλυψη μιας εμπόλεμης σύρραξης για τους δημοσιογράφους αλλά και πόσο δύσκολη ή εύκολη κρίνεται η « επούλωση » του τραύματος , η μείωση και η διαχείρισή του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα . Με αυτόν τον τρόπο , επιθυμούμε να συμβάλουμε στην κατανόηση και την ευαισθητοποίηση για ένα ζήτημα που συχνά παραμένει αθέατο , καθώς δεν αποτελεί πρωταρχικό προβληματισμό του απλού θεατή , παρά τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει στην ψυχική υγεία των πολεμικών ανταποκριτών και ίσως , κατά συνέπεια , και στην ποιότητα της ενημέρωσης που τελικά λαμβάνει το κοινό .
Τι είναι όμως το ψυχικό τραύμα ; Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο κα . Σκλιάμη , το τραύμα είναι μια « ανοικτή πληγή », πλήγμα που « κατακερματίζει » τον ανθρώπινο ψυχισμό και μπορεί να προκληθεί όταν το άτομο έχει εκτεθεί σε ακραίες ψυχοπιεστικές καταστάσεις . Τότε το στρες , ο φόβος , ο πόνος και ο πανικός βιώνονται σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να νοηματοδοτηθούν ώστε το άτομο να κατανοήσει όσα ζει . Τέτοια περίπτωση συνιστούν και οι πολεμικοί ανταποκριτές , οι οποίοι δεν βιώνουν άμεσα τον πόλεμο , ως παρατηρητές όμως βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι σε βία , γεγονός που τους επιβαρύνει συναισθηματικά και ψυχικά . Αξίζει να επισημάνουμε ότι κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο οι δημοσιογράφοι αναφέρουν πολύνεκρες επιθέσεις , τρομοκρατικά χτυπήματα και φυσικές καταστροφές . Οι έρευνες καταδεικνύουν πως οι δημοσιογράφοι δεν αναπτύσσουν « ανοσία » στις συναισθηματικές επιπτώσεις της δουλειάς τους .
Σκηνές βίας , άνθρωποι που έχουν χάσει την ζωή τους , ρημαγμένες περιουσίες και φυσικές καταστροφές είναι μερικά μόνο από όσα αντικρίζει ένας / μια ανταποκριτής / τρια κατά την διάρκεια της κάλυψης ενός πολέμου . Όπως αναφέρει και η Elisa E . Bolton , η μαρτυρία από πρώτο χέρι ή ακόμα και από δεύτερο χέρι για σκηνές βίας , ανθρώπινο πόνο ή / και θάνατο μπορεί να προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις συνεπεία τραύματος που ενδέχεται να διαρκέσουν μια ολόκληρη ζωή . Οι δημοσιογράφοι που βιώνουν τραύμα στη δουλειά μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας , συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τραυματικού στρες ( STS ), της διαταραχής μετατραυματικού στρες ( PTSD ) και του συνδρόμου εξουθένωσης ( burnout ). Τέτοια προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως αρνητικότητα , αϋπνία ή / και αδυναμία
41