Την ίδια προσπάθεια έχει ξεκινήσει και αυτή την περίοδο το αραβικό μέσο ενημέρωσης για την περίπτωση δολοφονίας του εικονολήπτη του , Samer Abu Daqqa , στη Γάζα , όταν ο ισραηλινός στρατός εμπόδισε τα ασθενοφόρα και τις ομάδες διάσωσης να μεταβούν στο σημείο όπου αιμορραγούσε ο Abu Daqqa εξαιτίας των ισραηλινών πυρών εναντίον του ιδίου και του δημοσιογράφου , επίσης εργαζόμενου του AlJazeera , Wael Al- Dahdouh . Παρόλο που είναι ακόμα νωρίς για να γνωρίζουμε την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης , οι αντίστοιχες παρελθοντικές προσπάθειες για διαφύλαξη των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων στη Μέση Ανατολή έχουν μείνει μετέωρες .
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Araband Middle Eastern Journalists Association ( AMEJA ), ο ακριβής αριθμός των δημοσιογράφων που εργάζονται στη Μέση Ανατολή είναι δύσκολο να διασταυρωθεί λόγω των πολύπλοκων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται στις συγκεκριμένες χώρες . Ωστόσο , παρατηρείται πως στη Μέση Ανατολή οι δημοσιογράφοι που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες , χωρίς τη στήριξη κάποιου οργανισμού , ολοένα και αυξάνονται , καθώς τα περισσότερα ΜΜΕ είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις κρατικές και κυβερνητικές αρχές . Αυτό επιβεβαιώνει τη δυσάρεστη παραδοχή πως είτε με την στήριξη κάποιου οργανισμού είτε χωρίς αυτή , οι δημοσιογράφοι στη Μέση Ανατολή καλούνται να τελέσουν το καθήκον τους με τον κίνδυνο κάποιας επίθεσης εναντίον τους εξαιτίας της ιδιότητάς τους να ελλοχεύει διαρκώς .
Ο Sherif Mansour , συντονιστής προγράμματος της CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική τονίζει ότι « οι δημοσιογράφοι είναι πολίτες που κάνουν σημαντική δουλειά σε περιόδους κρίσης και δεν πρέπει να γίνονται στόχος αντιμαχόμενων πλευρών ». Αντίστοιχες δηλώσεις κάνει κατά καιρούς και ο ΟΗΕ , ο οποίος έχει δημιουργήσει από το 2012 και το Σχέδιο Δράσης του ΟΗΕ για την ασφάλεια των δημοσιογράφων , όμως οι αριθμοί δείχνουν πως όλες αυτές οι δηλώσεις εν τέλει δεν αρκούν για να είναι ελεύθεροι και ασφαλείς οι δημοσιογράφοι στη Μέση Ανατολή . Μάλλον χρειάζεται κάτι πιο δραστικό και χρειάζεται άμεσα .
37