QubIT, Issue no5, Τεύχος 5ο | Page 28

βαθμών αποδεικνύεται το πιο ισχυρό μπλοκ .
Δεύτερο σε δυναμικότητα είναι το Βαλκανικό με το 41,9 % του συνόλου των υψηλότερων βαθμολογιών να προέρχεται από την ομάδα του . Η πιο ευνοημένη χώρα είναι η Ελλάδα που έχει ψηφιστεί 1082 φορές κι έπεται η Σερβία με 974 . Το πιο πολυπληθές μπλοκ κατευθύνει τις ψήφους του σταθερά προς συγκεκριμένες χώρες της ομάδας του .
Το 37,7 % του συνόλου των υψηλότερων βαθμολογιών προς το Σκανδιναβικό μπλοκ είναι από χώρες του που αλληλοψηφίζονται συστηματικά . Η πιο ευνοημένη είναι η Σουηδία που έχει ψηφιστεί 1076 φορές , με δεύτερη τη Νορβηγία που ψηφίστηκε 692 . Ως μπλοκ στηρίζει τις δικές του χώρες κατά προτεραιότητα .
Το Δυτικό αντλεί από την ομάδα του το 30,5 % του συνόλου των υψηλότερων βαθμολογιών του . Η πιο ευνοημένη χώρα του είναι η Ιρλανδία που έχει ψηφιστεί 670 φορές . Ως μπλοκ όμως έχει ψηφίσει 960 φορές τη Σουηδία . Με τη στήριξη από δύο μπλοκ -Σκανδιναβικού και Δυτικού- η Σουηδία έχει 3 νίκες τα τελευταία 11 χρόνια . Με την 7η της νίκη εφέτος ισοφάρισε το ρεκόρ της Ιρλανδίας .
Μόνο το 11,6 % του συνόλου των υψηλότερων βαθμολογιών που έχει συγκεντρώσει το Ιβηρικό προέρχεται από την οικογένειά του . 198 φορές έχει ψηφιστεί η Ισπανία έναντι 196 που ψηφίστηκε η Πορτογαλία . Έτσι αποδεικνύεται περιορισμένης δυναμικότητας . Ίσως επειδή αρχικά αποτελείτο από τρεις χώρες , το 2009 όμως αποσύρθηκε η Ανδόρρα κι έμεινε ως γκρουπ η Ισπανία με την Πορτογαλία .
προτιμούν συγκεκριμένη χώρα τους κατά την ψηφοφορία ; Ο πρόεδρος του OGAE Greece πιστεύει πως « Σε κάθε μπλοκ υπάρχουν χώρες που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις προτιμήσεις του κοινού και κτίζουν μια ταυτότητα . Οπότε τα μπλοκ θα στηρίξουν τον ηγέτη ή τη χώρα που ξεχώρισε ώστε να είναι ανταγωνιστικά προς τα άλλα μπλοκ .»
Μέσα στα μπλοκ υπάρχουν και γκρουπ δυναμικότητας που αλληλοστηρίζονται σταθερά . Η Ρουμανία με τη Μολδαβία , η Ελλάδα με την Κύπρο , η Σουηδία με τη Νορβηγία και τη Δανία , η Ιρλανδία με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα .
Για τους λάτρεις του θεσμού κόκκινο πανί δεν αποτελούν πλέον τόσο τα μπλοκ όσο το δίδυμο Ελλάδας- Κύπρου . Σε 17 από τους 27 τελικούς η Κύπρος έχει αποσπάσει το 12άρι της Ελλάδας κι από τους 29 τελικούς που έχει ψηφίσει , στους 25 έχει δώσει τους 12 βαθμούς στην Ελλάδα .
Κατά τον Πολ Τζόρνταν « Οι συμμαχίες δεν καθορίζουν το νικητή . Μια χώρα χρειάζεται βαθμούς από παντού για να κερδίσει .» Κι εν μέρει ισχύει . Ένα μπλοκ δεν αρκεί για να αναδείξει νικητή . Όταν όμως μια χώρα όπως η Σουηδία ξεκινά όχι μόνο με « προίκα » αρκετών πόντων από την οικογένεια που ανήκει αλλά από δύο μπλοκ , το προβάδισμα αυτό μετατρέπει το διαγωνισμό σε « αθέμιτο συναγωνισμό ».
Γιατί όμως τα 4 από τα 5 μπλοκ
28