QubIT, Issue no5, Τεύχος 5ο | Page 18

παρουσιάζουν πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων την “ Πράσινης Συμφωνίας ”. Η επιλογή να επικεντρωθεί η έρευνα σε αυτήν την συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή έγινε για να περιοριστεί και να εξειδικευτεί η έρευνα . Στόχος της έρευνα είναι να δούμε κατά πόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι λαοί της Νοτιοανατολικής
Ευρώπης επηρεάζουν την στάση τους απέναντι στους στόχους της “ Πράσινης Συμφωνίας ”. Επίσης , ενδιαφέρον είναι να δούμε πώς και αν τα ποσοστά των Βαλκανικών χωρών που είναι κράτημέλη της ΕΕ διαφέρουν από τα ποσοστά των Βαλκανικών χωρών που δεν είναι . Ακόμα , είναι ενδιαφέρον να δούμε τα νούμερα των Βαλκανίων , γιατί οι χώρες αυτές δεν έχουν βαριά βιομηχανία , όπως οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης , ενώ ακόμα βασίζονται έντονα στις αγροτικές δραστηριότητες λόγω της μορφολογίας του εδάφους . Παρόλα αυτά , εξακολουθούν να είναι πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου , εξαιτίας της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα . Για αυτό τον λόγο , η έρευνα αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και παράλληλα την παραγωγή και κατανάλωση πράσινης ενέργειας .
Συγκεντρώσαμε δεδομένα 20τίας σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας . Η ανάλυση έγινε ανά 5 ετία από το 2002-2021 για να δούμε την πορεία των χωρών στα Βαλκάνια πριν και μετά τα μέτρα Ε . Ε . Στα γραφήματα εμφανίζεται ο μέσος όρος των 5ετιών .
Διοξείδιο του άνθρακα : Το διοξείδιο του άνθρακα ( CO2 ) είναι το αέριο του εκπέμπεται σε μεγαλύτερες ποσότητες διότι είναι το συχνότερο υποπροϊόν που παράγεται από ανθρώπινες δραστηριότητες . Στο παραπάνω γράφημα , παρατηρείται ότι από την αρχή και κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας ( 2017-2021 ), σχεδόν όλες οι χώρες των Βαλκανίων παρουσιάζουν σημαντική μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα . Σημαντικότερη μείωση παρουσιάζουν η Αλβανία , η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία , ενώ ραγδαία αύξηση παρατηρείται στην Ρουμανία , η οποία την προηγούμενη πενταετία ( 2012- 2016 ) παρουσίαζε εντυπωσιακή πτώση στις εκπομπές .
Μεθάνιο : Σε αυτό το γράφημα φαίνονται οι αυξομειώσεις στις εκπομπές μεθανίου . Το μεθάνιο παράγεται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων για θέρμανση , από γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητας . Αυτές οι δραστηριότητες είναι έντονες στα Βαλκάνια . Οι χώρες που έχουν παρουσιάσει πτώση των εκπομπών μεθανίου την τελευταία πενταετία ( 2017-2021 ) είναι η Βόρεια Μακεδονία , το Μαυροβούνιο , η Ελλάδα , ενώ μικρότερη πτώση φαίνεται να έχει η Αλβανία . Οι υπόλοιπες χώρες έχουν μικρές αυξήσεις στις εκπομπές μεθανίου , ενώ η Ρουμανία παρουσιάζει και στο
18