η ανθρωπότητα χρησιμοποίησε δεκαπλάσια ενέργεια από όλη όση είχε χρησιμοποιήσει στα προηγούμενα χίλια χρόνια εξαντλώντας τα ορυκτά καύσιμα που δημιουργήθηκαν για αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια .»
Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει ως αιτία την διατάραξη του ενεργειακού ισοζυγίου του πλανήτη ( ανισορροπία μεταξύ εισερχόμενης και εξερχόμενης ενέργειας ). Αυτή η ανισορροπία οφείλεται κυρίως στην αύξηση στην ατμόσφαιρα των συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου , με πιο γνωστά τo διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο .
Τα αέρια αυτά προέρχονται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες . Η ενέργεια , η βιομηχανία , οι μεταφορές , τα κτίρια , η γεωργία και η χρήση γης είναι μεταξύ των βασικών τομέων που προκαλούν αέρια θερμοκηπίου , όπως με τη χρήση βενζίνης για οδήγηση ή άνθρακα για θέρμανση . Οι εργασίες γεωργίας , πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι κύριες πηγές εκπομπών μεθανίου .
Τα αέρια του θερμοκηπίου προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη , δηλαδή σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης . Άλλος ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που υπερθερμαίνει τον πλανήτη είναι οι αλλαγές στη λευκαύγεια ( Αλβέδο ) της Γης , δηλαδή στην αντανακλαστικότητα της επιφάνειάς της πίσω στο διάστημα . Το χαρακτηριστικό παράδειγμα περιγραφής της λευκαύγειας αφορά το λιώσιμο των πάγων – χιονιού . Αν μια καλυμμένη με χιόνι περιοχή ζεσταθεί και το χιόνι λιώσει , η λευκαύγεια μειώνεται , απορροφάται περισσότερο ηλιακό φως , και η θερμοκρασία αυξάνεται .
Επίσης , η χρήση ασφάλτου και άλλων σκουρόχρωμων υλικών σε αστικές περιοχές μπορεί να αυξήσει δραματικά την ποσότητα του ηλιακού φωτός που απορροφάται , καθώς μειώνεται η λευκαύγεια . Αυτό δημιουργεί τα λεγόμενα αστικά θερμικά νησιά , όπου οι πόλεις αντιμετωπίζουν υψηλότερες θερμοκρασίες από τις γύρω περιοχές . Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή ( IPCC ), η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,09 ° C από την προβιομηχανική περίοδο έως σήμερα ενώ υπάρχει πολύ μεγάλος βαθμός επιστημονικής βεβαιότητας ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες ευθύνονται για 1,07 ° C αυτής της αύξησης ( IPCC , 2021 ).
Η Μεσόγειος είναι μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την κλιματική αλλαγή , καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας ( 1.5 ° C ) είναι μεγαλύτερη από την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας ( 1.1 ° C ). Οι χώρες που μελετώνται είναι η Ελλάδα , η Ισπανία , η Ιταλία και η Πορτογαλία , στο σύνολο του διαστήματος 1972- 2022 . Η ετήσια εκτίμηση της μέσης μεταβολής της θερμοκρασίας της επιφάνειας μετρήθηκε σε σύγκριση με τον μέσο όρο της χρονικής βάσης 1951-1980 .
Η περίοδος του 1951-1980 χρησιμοποιείται συχνά ως συγκρίσιμη κλιματολογική περίοδος , καθώς περιλαμβάνει φυσικές διακυμάνσεις στην επιφάνεια της Γης . Θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει καλύτερα τα πιο πρόσφατα προ-βιομηχανικά δεδομένα , καθώς αργότερες περίοδοι ενδέχεται να έχουν ενσωματωμένες μεγαλύτερες
10