Κυριακή Φράγκου
"Η παραπληροφόρηση μπορεί να προκύψει από ανεπαρκή δημοσιογραφική έρευνα με αποτέλεσμα τη διάδοση λανθασμένων ειδήσεων ή ακόμα και παραπλανητικών ειδήσεων χωρίς όμως να γίνεται σκόπιμα ή με δόλο. "
Υπάρχει μία μερίδα δημοσιογράφων όπου διαδίδουν παραπληροφορητικές ειδήσεις, ψεύτικες, σε συνεννόηση με τον συντάκτη έτσι ώστε να προκαλέσουν αναστάτωση σε κάποιο άτομο, οργάνωση ή χώρα και για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα. Κάποιες από αυτές τις ειδήσεις μπορεί να μην είναι ψευδείς αλλά να είναι πληροφορίες που δεν έπρεπε να διαρρεύσουν και παραβιάζουν την ιδιωτικότητα, όπως και άρθρα με σκοπό την παρενόχληση και χρήση της ρητορικής μίσους.
Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η παραπληροφόρηση είναι συχνό φαινόμενο και μπορεί να συνδεθεί με διάφορα ζητήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας που βρίσκεται σε κρίση το τελευταίο διάστημα, όπως είναι το θέμα του σεξισμού και έκφυλης βίας. Πριν το τέλος τους 2021 η Ελλάδα μετρά 17 γυναικοκτονίες και το κίνημα του me too αναπτύσσεται ραγδαία. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι το κύριο μέρος προβολής τέτοιων δυσάρεστων περιστατικών. Πολλές φορές όμως ο τρόπος ο οποίος προβάλλονται και παρουσιάζονται αυτά τα περιστατικά στα δημοσιογραφικά site έχουν σκοπό την εμπορευματοποίηση της είδησης αφήνοντας έξω το κομμάτι της ηθικής σε κάθε επίπεδο.
-97-