QubIT, Issue no3 Qubit, Τεύχος 3o | Page 93

Ελισάβετ Λιάπη

"Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να επηρεάσουν μέχρι και την έκβαση ενός εκλογικού αποτελέσματος, όπως είναι η περίπτωση της εκλογής του Donald Trump στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και η ψήφος των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση."

Τo φαινόμενο των «fake news», συνήθως γεννιέται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, πολιτικής, κοινωνικής, ή οικονομικής. Η παραπληροφόρηση είχε πάντα την δική της θέση στο οπλοστάσιο των μηχανισμών προπαγάνδας σε καιρό πολέμου ή πολιτικών κρίσεων. Το πρόσφατο παράδειγμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης και η πληθώρα ψευδών ειδήσεων που την συνόδευσαν στη δεκαετή πορεία της, επιβεβαιώνει τον πολύ εύστοχο τίτλο άρθρου του καθηγητή Γιώργου Πλειού στην Αυγή (2020): «Δώσε μου κρίσεις και θα σου δώσω τα καλύτερα fake news». Κρίσεις η ανθρωπότητα πέρασε, περνά και θα συνεχίσει να περνά. Οι ψευδείς ειδήσεις υπήρχαν, υπάρχουν και πιθανότατα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αυτό που έχει αλλάξει σήμερα είναι ο τρόπος διάδοσής τους, λόγω της μετάβασης στην εποχή του διαδικτύου.

Πώς μπορούμε, επομένως, να προστατευτούμε ενάντια σε αμφίβολης εγκυρότητας ειδήσεις; Είναι ρεαλιστική η εξαφάνιση όλων των ψεμάτων από το ίντερνετ;

Το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για το σκοπό αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητα η χρήση κριτικής σκέψης. Όσο πιο καλά φιλτράρει/αναλύει κανείς το περιεχόμενο το οποίο συναντά στο διαδίκτυο, τόσο πιο εύκολο είναι να εντοπιστούν σχετικές ασυνέπειες και αναλήθειες.

-72-

-93-

-