Μάλιστα , ύστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε προέκυψε ότι το 90 % των ειδησεογραφικών οργανισμών τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης . Το ποσοστό αυτό μόνο άσχετο δεν θα μπορούσε να είναι με το γεγονός ότι οι περισσότεροι οργανισμοί ενημέρωσης μπορεί είτε να έχουν αγοραστεί , είτε να χρηματοδοτούνται από τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση , είτε να έχουν εξαγοραστεί από φιλόδοξους μεγιστάνες , φιλικά προσκείμενους στις πολιτκές Ερντογάν . Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω του μονοπωλίου που προσπαθεί να πάρει η κυβέρνηση και της διαχείρισης των ΜΜΕ , είναι αρκετά δύσκολο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρουσιαστούν και να « διαφημιστούν ».
Η ίδια τακτική χειραγώγησης , φίμωσης και επιβολής των « fake news » ακολουθείται και στις διαδικτυακές ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Μάλιστα , μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης , ιδίως του Twitter και του Faceκook είναι ευκολότερη η ενίσχυση της λαϊκίστικης ιδεολογίας που αντιπροσωπεύει ο Ερντογάν , κι αυτό γιατί το οπτικοακουστικό περιεχόμενο εγείρει πιο εύκολα τα συναισθήματα των χρηστών .
Βέβαια η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει μείνει μόνο στην εκμετάλλευση των ιστοσελίδων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης , αλλά έχει προχωρήσει και στην δημιουργία και χρηματοδότηση ψεύτικων ειδησεογραφικών διαδικτυακών ιστοτόπων , τους οποίους « διαφημίζει » ως αξιόπιστους μέσα από τους επίσημους λογαριασμούς των πολιτικών της κυβέρνησης . Από αυτό συνεπάγεται ότι η κατασκευή « ψευδών ειδήσεων » σε αυτούς τους ιστοτόπους , που ουσιαστικά λειτουργούν από την ίδια την κυβέρνηση και για την ίδια την κυβέρνηση , είναι πάρα πολύ εύκολη . Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι οι τουρκικές αρχές μπλόκαραν τη Wikipedia , καθώς σε αυτήν περιλαμβάνονταν άρθρα σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας . Τα άρθρα αυτά ανέφεραν γεγονότα που η ίδια η χώρα ήθελε να αποκρύψει ή που αντικατέστησε με άλλα ψευδή στοιχεία . Τέλος , μία ακόμη πολιτική που ακολουθεί , είναι αυτή της δημιουργίας « fake news » μέσω trolls . Πιο συγκεκριμένα , κατά τη διάρκεια πολιτικών κρίσεων που ξεσπούν στην γειτονική χώρα , η κυβέρνηση μέσω του Twitter προσπαθεί να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα υπέρ της . Και πώς γίνεται αυτό ; Σύμφωνα με έρευνα , η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιεί μια « στρατιά » από trolls στην