QubIT, Issue no3 Qubit, Τεύχος 3o | Page 7

-7-

Όλα τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη του Qubit να διερευνήσει και να προσεγγίσει κριτικά τα άδυτα και μη του εν λόγω φαινομένου. 

 

 

Διασπορά ψευδών ειδήσεων & είδη Παραπληροφόρησης

Η διασπορά ψευδών πληροφοριών δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Κοινωνικοί επιστήμονες και ψυχολόγοι που μελέτησαν ένα μεγάλο όγκο φημών στο Ην. Βασίλειο και τις Η.Π.Α για τις ανάγκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διάδοση ψευδών πληροφοριών δεν είναι παράλογη, αλλά περισσότερο μια συμπεριφορά παρακινούμενη από πολύ ανθρώπινες ανάγκες.

 

 

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο η άκρα-δεξιά της χαμένης Γερμανίας χρησιμοποίησε την επιτυχία της Βρετανικής πολεμικής προπαγάνδας ως δικαιολογία για την ήττα. Γεγονός που οδήγησε στην πολύ ουσιαστική θεωρία ότι η προπαγάνδα είναι ένα πραγματικά τρομερό όπλο στα χέρια ενός ειδικού.

Το 1920 η προπαγάνδα ήταν ήδη ένα συχνά εμφανιζόμενο στοιχείο στην επικοινωνία μηνυμάτων. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η ανάπτυξη των μαζικών μέσων επικοινωνίας, αλλά και του τομέα της διαφήμισης και των δημοσίων σχέσεων, οδήγησαν στην περαιτέρω

οικειοποίηση του φαινομένου.

Η λύση που πρότειναν οι προοδευτικοί της εποχής όπως ο Lippman και ο Barneys, φάνταζε εξωπραγματική για τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιόδου. Αυτή η λύση ήταν η δημιουργία μιας αριστοκρατίας της πληροφορίας, σύμφωνα με την οποία κάποιοι λίγοι θα έχουν τον πλήρη έλεγχό της. Από τότε οι συζητήσεις και οι διαφωνίες είναι συνεχείς. Πώς θα βρεθεί ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να τεθούν περιορισμοί και του δικαιώματος της ελευθερίας