QubIT, Issue no1 Qubit, Τεύχος 1ο | Page 69

E: Και από την μεριά του ιδιοκτήτη, η πλατφόρμα σας βοηθάει;

A: Το μόνο μείον στην περίπτωση του ιδιοκτήτη είναι ότι πληρώνει και το νερό και το ρεύμα, σκοπός είναι να μην γίνεται αλόγιστη χρήση από αυτόν που θα νοικιάσει το ακίνητο. Έχει και τα υπέρ και τα κατά.

Για εμένα το υπέρ είναι ότι εγώ σαν πελάτης θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω την Airbnb καθώς μου βγαίνει πιο φθηνά και σαν ιδιοκτήτης επέλεξα να νοικιάσω, τελικά, το ακίνητο για να αποφύγω να πληρώνω λογαριασμούς, κοινόχρηστα και να μην ασχολούμαι με την καθαριότητα, ποιος μπαίνει ποιος βγαίνει, δεν έχω αυτή τη δυνατότητα δηλαδή, γιατί έχω μια δική μου δουλειά και δεν μπορώ να ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι.

Συνέντευξη Νικολέτας

Ερώτηση: Πως έμαθες για την πλατφόρμα αυτή;

Απάντηση: Μέσω διαδικτύου και τα social media, Facebook κυρίως.

E: Πότε το χρησιμιποίησες για πρώτη φορά;

Α: Το καλοκαίρι του 2018 πήγαμε με συγγενείς μου ταξίδι στην Γερμανία για μισό μήνα περίπου και μέναμε σε διαφορετικό Airbnb κάθε μέρα.

E: Τι σας έκανε να το προτιμήσετε έναντι του παραδοσιακού ξενοδοχείου;

A: Τόσο γιατί ήταν πιο φθηνά τα δωμάτια όσο και γιατί ήταν πιο κοντά στους προορισμούς που θέλαμε να επισκεφτούμε κάθε φορά, ήταν πιο οικογενειακή η κατάσταση, δεν ήταν όσο απρόσωπο ήταν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, ήταν πιο πολύ σαν να ζεις όντως στην περιοχή. Άλλαζε η διακόσμηση κάθε φορά, δεν είχε την τυποποιημένη μορφή ενός δωματίου ξενοδοχείου κάτι που μου άρεσε πιο πολύ.

E: Και ποια η εμπειρία σου στα σπίτια αυτά; Αντιστοιχούσαν όντως στην πραγματικότητα οι χώροι;

A: Τα περισσότερα ήταν πάρα πολύ ωραία, αλλά η κατασκευή ήταν ίσως χαμηλότερης ποιότητας συγκριτικά με ένα ξενοδοχείο, γενικά ήταν πολύ ωραία εμπειρία. Σε ένα μάλιστα μας έβαζαν γλυκά στα μαξιλάρια κάθε πρωί, ήταν πολύ καλοί. Εμείς δεν ήμασταν τόσο καλοί φιλοξενούμενοι.

Ε: Η δυνατότητα αυτή του Airbnb για κριτική τόσο του οικοδεσπότη όσο και του φιλοξενούμενου θα συνέβαλε στο να το ξαναπροτιμήσεις.

A: Ναι, φυσικά. Το χρησιμοποιήσαμε έτσι κι αλλιώς εξ αρχής. Κοιτάς κάθε φορά τις κριτικές για να δεις με τι άτομα έχεις να κάνεις αλλά δεν ήταν το πρώτο πράγμα που μου κίνησε την περιέργεια όταν επέλεγα δωμάτιο.

E: Σου έλειψαν κάποιες παροχές που συναντάς μόνο στα ξενοδοχεία και όχι στο Airbnb;

A: Ναι, γιατί είναι ακριβώς σαν να είσαι σπίτι σου. Πρέπει εσύ να κάνεις τις δουλειές σου, να φτιάξεις εσύ το φαγητό σου, την καθαριότητα σου πρέπει να την προσέξεις εσύ, ενώ στο ξενοδοχείο έχεις πάντα κάποιον να σε προσέχει, αν αφήσεις το δωμάτιο χάλια μία μέρα, θα γυρίσεις το βράδυ και θα είναι τακτοποιημένο, ενώ στο Airbnb είναι σαν να μεταφέρεις τη ζωή σου από το σπίτι σου άλλη περιοχή. Είναι ένα σπίτι.

Ενότητα: Αγορά