QubIT, Issue no1 Qubit, Τεύχος 1ο | Page 17

πιστημίου Πειραιά οι προβληματισμοί με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο είναι το απόρρητο (57%) και τα εγκλήματα στο Διαδίκτυο, καθώς και οι κυβερνοεπιθέσεις (18%). Ποσοστά που καθώς φαίνεται όλο και ανεβαίνουν.

Το μεγάλο πρόβλημα με τα προσωπικά δεδομένα είναι η διαφάνεια όσον αφορά την χρήση από μεγάλες εταιρείες, οργανισμούς και διαφημιστικές. Το νομοσχέδιο GDPR (General Data Protection Regulation) έδωσε μια «ανάσα» και μία αίσθηση ασφάλειας σε όλους τους φίλους του Διαδικτύου. Όλοι οι οργανισμοί (εταιρείες κ.ο.κ) φάνηκαν αρχικά να συμμορφώνονται και να ακολουθούν τους κανόνες που έχουν οριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, διαβάζοντας το κείμενο που αφορά τους «Όρους και Προϋποθέσεις» πολλών οργανισμών παρατηρείται εύκολα πως υπάρχει η λογική «take it or leave it».

Συγκεκριμένα, σε εμποδίζουν να έχεις πρόσβαση στο περιεχόμενό τους χωρίς να δεχθείς την παρακολούθηση, αποθήκευση και πιθανή πώληση των δεδομένων που παράγεις κατά την πλοήγησή σου. Επίσης, στην περίπτωση των social media δηλώνεται πως για να πραγματοποιήσεις εγγραφή πρέπει πρώτα να δεχθείς κάποιους όρους. Αυτό σημαίνει πως αν δεν δεχθείς δεν μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό.

Οι σκέψεις και τα ζητήματα που είναι φυσιολογικό να εμφανιστούν είναι κατά πόσο μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς κατά την πλοήγησή μας στο Διαδίκτυο και αν υπάρχει τρόπος διαφύλαξης των δεδομένων μας. Επιπροσθέτως, με γνώμονα όλα τα παραπάνω ξεκινάει μια συζήτηση που αφορά την πιθανή συνεργασία χρηστών με τους οργανισμούς και τις διαφημιστικές. Ο Tim Berners Lee, εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού δίνει την απάντηση του σε ένα από τα παραπάνω ερωτήματα με την δημιουργία της πλατφόρμας Solid, η οποία καθιστά εύκολο για τον οποιοδήποτε χρήστη να μπορεί να διατηρήσει τα ψηφιακά προσωπικά του δεδομένα και να επιλέξει ο ίδιος που θα τα αποθηκεύσει.

Κλείνοντας, το παρόν κείμενο συντάχθηκε περισσότερο με αφορμή την συζήτηση που θα μπορούσε να γίνει για το ενδεχόμενο να βρεθεί μία μέση λύση που θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, ώστε ο χρήστης να μην βρίσκεται σε μειονεκτική θέση και να μην εξαπατάται.

Πηγές:https://www.kathimerini.gr/1010414/gallery/texnologia/diadiktyo/proswpika-dedomena-pagideymena-ston-isto , https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/oct/03/data-tech-giants-trail-digital-age

Ανδρεάνα Ταμπούρη

Τα προσωπικά δεδομένα στον ψηφιακό κόσμο

Εδώ και λίγα χρόνια έχει έρθει στην επιφάνεια το ζήτημα των ψηφιακών δεδομένων. Ύστερα από την ψήφιση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Γενικής Προστασίας Δεδομένων η συζήτηση έχει μεγαλώσει και φαίνεται να απασχολεί όλο και περισσότερο τους χρήστες του Διαδικτύου. Κάθε χρόνο βγαίνουν έρευνες που ασχολούνται με τα προσωπικά δεδομένα στον κυβερνοχώρο, την πώληση αλλά και την προστασία αυτών. Όπως φαίνεται σε άρθρο της "Καθημερινής", μέσα από την έρευνα που διεξήχθη από φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανε-