PåSpissen 1-2013 - Mars utgaven | Page 12

Valgkampen nærmer seg med stormskritt . Tonen var gemyttlig da duellantene barket sammen om hvem som er dyktigst på industripolitikk . Selv om det er lysår mellom standpunktene deres , er de enige om at det er viktig med en sterk petroleums- og fastlandsindustri for å utvikle arbeidsplasser og sikre et stabilt velferdssamfunn .

Duellen :

Kamphaner på tinget

[ Duellen ]
12
Tekst : Trond Murvold Elstad Foto : Ola Sæther
- Kan dere tenke dere å arbeide i industrien den dagen dere er ute av politikken ?
- Jeg satser på å bli gjenvalgt på Stortinget , humrer Lysbakken . Industrigründer ? Ja , hvorfor ikke hvis jeg får en god ide .
- Jeg stiller jo ikke til valg , smiler Solvik Olsen , men gjerne en jobb i industrien . Jeg vil bidra til å skape verdier .
- Men , du kan jo ende som statsråd i en borgerlig regjering . Noen favorittpost ?
- Det kan hende det kan bli aktuelt , ja . Har jo jobbet mye med energi og næringslivspolitikk , humrer han . ( Det ville ikke være noen bombe om det ble olje- og energiminister )
- Det kan virke merkelig , Lysbakken , at du går ut og advarer mot en “ norsk syke ” ( hollandsk syke ) i økonomien . Hva mener du egentlig , og er dette en direkte kritikk mot en regjering SV selv er med i ?
Lysbakken : -Det er en kjent sak at SV står for en mer forsiktig oljepolitikk enn de andre partiene , også de andre rød-grønne . Til grunn for handlingsregelen og norsk oljepolitikk har det hele tiden ligget en frykt for å havne i en situasjon som Nederland på 1960-tallet , som plutselig fikk store inntekter fra naturgass . Pengene ble sprøytet inn i økonomien i et for stort omfang og for høyt tempo . Dermed steg kostnadene også raskt for industrien , som stilte svakere i konkurranse med utlandet . Resultatet var avindustrialisering og smertefull omstilling da gassinntektene sviktet i 70-årene . Derav navnet “ hollandsk syke ”.
Solvik-Olsen : - La oss rydde litt i premissene for denne debatten . “ Hollandsk syke ” betegner ikke overinvesteringer fra petroleumsnæringen , men at inntektene ble brukt til å blåse opp offentlig sektor med rause velferdsordninger . I Norge står offentlig sektor for en langt større vekst i sysselsettingen enn oljenæringen . I mangel på arbeidskraft bør derfor Lysbakkens regjering se seg selv i speilet .
Lysbakken : - La meg fullføre resonnementet . Selv om vi er forsiktige med å bruke oljepenger over offentlige budsjetter , kan vi få problemer hvis olje- og gassnæringen i seg selv vokser så fort at den reduserer rommet for annen industri og andre næringer . Vi skal ta på alvor at flere og flere næringslivsledere roper varsko her . Det er bonanza i oljeindustrien . Summen av investeringer , drift og vedlikehold på norsk sokkel går i været . Fra et nivå på rundt 200 milliarder i årene 2008-2010 , forventes det å øke til 250 milliarder i år , og videre til 300 milliarder fra 2014 .
Solvik-Olsen : - Og det er bra at petroleumsnæringen satser . De er lokomotiv for teknologisk utvikling og eksport av norsk kunnskap og produkter , i tillegg til olje og gassråstoffer . Lysbakken bekymrer seg for tempoet i oljenæringen , men har ikke stemt mot en eneste utbygging de siste åtte årene . Nå skyver han industrien foran seg for å drive klimakamp mot “ oljå ”. For kraftforedlende industri utgjør lønnskostnadene tross alt bare 10-12 prosent av de totale kostnadene . Lønnsvekst i petroleumsindustrien er ikke hovedutfordringen deres sett i lys av de ekstrakostnadene som pålegges gjennom særnorske klimatiltak og

>>