Lähteet
Dufva, M. 2020. Megatrendit 2020. Sitran selvityksiä 162. Vantaa: Erweko.
[Viitattu 29.1.2020]
Heinonen, S. 1990. Aika ja tulevaisuus Senecan tuotannossa. Tulevaisuuden
tutkimuksen seuran julkaisusarja Acta Futura Fennica No. 1. Helsinki: VAPK.
Rubin, A. 2004. Tulevaisuudentutkimus tiedonalana. TOPI –
Tulevaisuudentutkimuksen oppimateriaalit.
Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto.
[Viitattu 28.1.2020]
Sato 2019a. Tutkimus: Mitkä asumisen palvelut kiinnostavat
suomalaisia? [Viitattu 29.1.2020]
Sato 2019b. Kysely: Suomalaiset viettäisivät mielellään enemmän
aikaa naapurien kanssa – tulevaisuuden digipalvelut voivat tarjota
ratkaisun. [Viitattu: 29.1.2020]
Tilastokeskus 2019. Syntyvyyden lasku heijastuu alueiden
tulevaan väestökehitykseen. [Viitattu: 29.1.2020]
tuotetaan lähellä asuntoja. Asuntojen
ekologisuus tulee olemaan lähivuosi-kymmeninä itsestäänselvyys ja uusia ratkaisuja syntyy kierrättämiseen, omavaraisuuden lisäämiseen ja energia-
tehokkuuden parantamiseen sekä asumisessa että rakentamisessa. Tulevaisuudessa nähdään kuitenkin myös joitain huolestuttavia kehityskulkumahdollisuuksia. Näistä voidaan mainita asumisen kasvu-keskuksiin keskittymisen seurauksena aiheutuva asumisen kustannusten nousu kasvukeskuksissa sekä asuntojen tyhjilleen jääminen syrjäseuduilla. Teknologian kehitys ja älyratkaisujen lisääntyminen aiheuttavat myös huolta tietoturvauhkiin liittyen.
Tulevaisuuden asumisratkaisut luovat mahdollisuuden uusiin liiketoiminta-konsepteihin, mutta myös asukkaiden nykyistä laajemmalle yhteistoiminnalle. Asuinyhteisöt voivat joko keskenään tai ulkopuolisten palveluntarjoajien avulla lähteä kehittämään uusia tapoja toimia.
Teknologiasta tukea asumiseen
ja yhteisöllisyyteen
Toimeksiannon tuotoksena syntyneissä infograafeissa painottuu teknologian kehityksen merkitys. Asumisen tulisi olla tulevaisuudessa helppoa ja vaivatonta, jossa käytetään nykyistä enemmän apuna tekno-logiaa. Automatisaatio tuo koteihin oppivia kodinkoneita ja kotitöitä tekeviä robotteja. Automaatio voi ohjata myös lämmönsäätelyä, ovia sekä hissejä. Uudet sovellukset tulevat helpottamaan asukkaiden välistä yhteyden-pitoa sekä jakamistaloutta. Digitalisaation myötä syntyy myös uusia palveluja asumiseen liittyen. Jakamistalouden osalta tulevai-suuden ratkaisuiksi mainittiin esimerkiksi yhteinen auto sekä yhteiskäyttötavarat.
Infograafeissa painotettiin, että yhteisöl-lisyys lisääntynee tulevaisuuden asumisessa, mm. yhteisiä tiloja rakennetaan ja yhteisiä puutarhoja tuodaan talojen ja asuntojen yhteyteen, ruokapalveluita kehitetään nykyistä enemmän talojen asukkaille ja ne