PXL-LVAB Case Studies voorjaar 2020 | Page 16

ALTERNATIEVE SCHENKINGSVORMEN VOOR AANDELEN OP NAAM

SPREKER
DIRK DE GROOT
Advocaat Sherpa Law
INHOUD
Bij wet van 14 december 2005 schafte de wetgever de effecten aan toonder af . Vroeger konden die kosteloos worden overgedragen via handgift . Sinds 2014 is dit niet langer mogelijk omdat aandelen op naam niet kwalificeren als onlichamelijke roerende goederen . De belastingplichtige moet dus op zoek gaan naar alternatieve methoden van schenking – en die zijn meestal aan strengere toepassingsformaliteiten onderworpen .
Tijdens dit seminarie krijgt u een overzicht van de manieren waarop aandelen op naam kunnen weggeschonken worden . Dirk De Groot behandelt onder andere deze onderwerpen :
- De schenking van aandelen via de kwalificatie als zogenaamde familiale vennootschap . Aandelen kunnen onder dit gunstregime immers belastingvrij geschonken worden . Dirk De Groot bespreekt de na te leven voorwaarden , de procedure en de sancties bij schending van de voorwaarden .
- De alternatieven voor de sluiting van de ‘ kaasroute ’:
• de schenking van aandelen via de overschrijving in het aandelenregister . Welke vormvereisten moeten hierbij nageleefd worden en wat zijn de civiele en fiscale valkuilen ? Vormt de inschrijving in het aandelenregister op zich een eigendomsoverdracht ? Kan de schenking nietig verklaard worden ? Kan de schenker de schenking van aandelen op naam via inschrijving in het register herroepen ?
16 | CASE STUDIES - PROGRAMMA 2021 - 2022