PXL-Jaarverslag 2021 correctie | Page 4

EMPASSIE

MUSTI ÖNLEN ,
ALUMNUS SOCIAAL WERK & OPRICHTER VAN HOMIE VZW
SOCIAAL WERKER IS NIET IETS WAT IK DOE . HET IS WIE IK BEN
Een onaantastbaar geloof in een solidaire samenleving . Een grenzeloos vertrouwen in de empathie die mensen met elkaar verbindt . En een ongelooflijke passie voor de meest kwetsbaren in onze maatschappij . PXL-alumnus Musti Önlen heeft het allemaal . Niemand belichaamt beter wat PXL bedoelt met Empassie . Met zijn vzw Homie maakt hij elke dag het verschil voor jonge dak- en thuislozen tussen 18 en 25 jaar .
MAATSCHAPPELIJK ENGAGEMENT ALS DRIJFVEER “ Als mens geloof ik in een warme , solidaire samenleving waarin iedereen mee is . Daar wil ik graag mijn steentje toe bijdragen . Vanuit dat engagement ben ik destijds sociaal werk gaan studeren . Dat is wat mij drijft in alles wat ik doe ”, vertelt Musti Önlen . Naast zijn job als educatief medewerker en zijn rol als cliëntvertegenwoordiger etnisch-culturele minderheden , richtte hij in 2019 Homie vzw op . Een experimenteel burgerinitiatief voor jonge dak- en thuislozen tussen de 18 en 25 jaar . “ Sociaal werker is niet mijn job , maar mijn identiteit . Dat maatschappelijk engagement stopt niet als mijn werkdag erop zit ”, stelt Musti . “ Toen ik in 2017 in mijn rol als cliëntenvertegenwoordiger op één jaar tijd zestien jongeren uit de jeugdhulp op 18-jarige leeftijd dakloos zag worden , kon ik niet gewoon bij de pakken blijven zitten . Zestien jongeren voor wie het leven nog moet beginnen , kan je toch niet zomaar in de kou laten staan .”
KWETSBARE JONGEREN EEN STEM GEVEN “ In 2020 vond de eerste provinciale dak- en thuislozentelling ooit plaats . Zij telden 1217 dak- en thuislozen in onze provincie , waarvan 185 jongeren tussen de 18 en 25 jaar . Een derde van deze jongeren komt uit de jeugdhulp . Dak- en thuisloze jongeren zijn vandaag niet zo zichtbaar , maar ze zijn er dus wel . Voor hen wou ik graag iets doen . Ik heb zelf een zware jeugd gehad en weet wat het is om thuisloos te zijn en in de jeugdhulp terecht te komen . En ik weet ook hoe belangrijk het is om in dat verhaal mensen rond jou te hebben die je helpen en ondersteunen . Homie vzw is mijn manier om iets terug te geven aan onze samenleving .”
“ Het concept achter Homie vzw is simpel : Homie vzw wilt ervoor zorgen dat geen enkele jongere één nacht op straat moet slapen . We bieden opvang via caravans , burgergezinnen , een opvanghuis , een vrouwenklooster , enz . We stellen drie maanden lang een dak boven het hoofd ter beschikking van een jonge dak- en thuisloze tussen 18 en 25 , terwijl wij samen met hem / haar / x hen een veilige woonsituatie zoeken en ondersteunen op diverse levensdomeinen ”, legt Musti uit . “ Tegelijkertijd willen we deze jongeren ook een stem geven in onze samenleving . Door hun verhalen zichtbaar te maken in een boek , video ´ s , lezingen en – binnenkort ook - een tv-programma willen we de empathie van burgers aanspreken en hardnekkige vooroordelen over jonge daklozen wegnemen . Empathie is een ongelooflijk krachtig instrument om mensen in beweging te brengen . En iedere mens heeft het .”
SAMEN STEENTJES VERLEGGEN Het eerste jaar konden we maar liefst zestien jongeren uit de dakloosheid halen . Dat maakt me ontzettend blij . Vooral ook omdat dit alleen maar mogelijk is door het ongelooflijke engagement van zoveel burgers : lokale bedrijven die gratis voeding en jobkansen ter beschikking stellen . Acht gezinnen in Limburg die bereid waren om tijdelijk opvang te voorzien . Een kapper , twee psychologen en een verpleegkundige die gratis hun diensten aanbieden . En dat netwerk groeit gestaag . Dan zie je dat er een ongelooflijke kracht uitgaat van solidariteit .”
“ Homie vzw geeft mij immens veel voldoening . Een fijne groepsactiviteit , een jongere die vertelt dat hij weer contact heeft met zijn familie of een nieuwe partner die zich enthousiast in dit project engageert : elke stap in de goede richting geeft energie . Daar word ik als mens heel gelukkig van .”