PXL Brochure 24-25 | Page 10

TROEF 3

Een sterke begeleiding van alle studenten

Hogeschool PXL staat garant voor een goed uitgebouwde studentenbegeleiding . Er staat een team van professionele medewerkers klaar voor alle vragen van de studenten en / of hun ouders . Zo heeft iedere opleiding of afstudeerrichting een eigen studentenondersteuner , trajectbegeleider , zorgbegeleider en een ombudspersoon , die altijd vlot toegankelijk zijn in een studentpoint . We voorzien ook workshops rond studievaardigheden , faalangst , uitstelgedrag , assertiviteit , stressmanagement , plannen , examens , mentaal welzijn , ... Onze hogeschool verricht baanbrekend werk in het begeleiden van studenten met een functiebeperking .
INDIVIDUELE STUDENTENBEGELEIDING
De student kan steeds terecht bij de trajectbegeleider van de eigen opleiding met vragen over de studieloopbaan , zoals het aanvragen en helpen samenstellen van een individueel traject , aanvragen van een vrijstelling of faciliteiten , opvolgen van bindende voorwaarden of studiekeuzebegeleiding bij ( her ) oriëntering .
MAXIMAAL INZETTEN OP STUDENTEN- BEGELEIDING
Hogeschool PXL kiest voor een integrale begeleiding . Dat betekent dat we oog hebben voor het mentaal welzijn van onze studenten enerzijds , maar ook voor een vlotte studievoortgang anderzijds . We bieden hen psychosociale ondersteuning , maar ook studiebegeleiding en studieloopbaanbegeleiding . De hogeschool investeert heel wat extra middelen en mankracht om van deze totaalbegeleiding ons sterkste punt te maken .
We kunnen stellen dat deze begeleiding wordt uitgevoerd op drie niveaus , van dagdagelijkse tot gespecialiseerde begeleiding . Het eerste niveau situeert zich in de opleiding zelf , bij de lectoren , het opleidingshoofd , de ( graduaats- ) coördinatoren en het departementshoofd . Door de dagdagelijkse begeleiding en coaching door de lectoren in de opleiding ( met authentieke uitdagingen , ondersteuning via ICT , feedback door de lectoren , …) worden de ontwikkelingskansen van de studenten vergroot . Op het tweede , meer gespecialiseerde niveau vinden de studenten de trajectbegeleiders , de studentenondersteuners , zorgbegeleiders en de ombudsen terug in de studentpoints , die verbonden zijn aan de opleidingen en departementen per campus . Maar er wordt ook eerstelijnsbegeleiding aangeboden op centraal niveau zoals de dienst studievoortgang , de sociale dienst en de workshops studentenbegeleiding .
Tot slot hebben we de tweedelijnsbegeleiding , dit is gespecialiseerde psychologische begeleiding door een eerstelijnspsycholoog in Hogeschool PXL . Ook werken we actief samen met externe partners in functie van mentaal welzijn en loopbaanbegeleiding . De integrale begeleiding loopt tijdens alle fasen van de studieloopbaan van de student en wordt zowel individueel als in groep aangeboden .
Voor vragen , ondersteuning en advies in verband met persoonlijke zaken en uitdagingen , maar ook voor problemen als faalangst , depressie , moeilijke thuissituatie is er de studentenondersteuner . Die kan ook hulp bieden inzake studiebegeleiding , bijvoorbeeld met het helpen opmaken van een goede studieplanning .
De student met een functiebeperking kan in bepaalde situaties terecht bij de zorgbegeleider voor onder meer een individueel intakegesprek betreffende de ondersteuningsnoden ( wonen , opleiding , mobiliteit ), informatie over onderwijsen examenfaciliteiten , huur van compenserende software of intensieve begeleiding gedurende het academiejaar .
De ombudspersoon tenslotte is beschikbaar voor alle vragen in verband met vragen / klachten over de onderwijsen examenregeling ( organisatie van examens , uitstellen of verplaatsen van examens , faciliteiten , permanente evaluatie ) of over de onderwijsverzorging . De ombuds zal bemiddelen bij geschillen en de belangen van de student behartigen in alle onafhankelijkheid .
10 | 2024 - 2025