Prosjektledelse nr. 4 2020 November 2020 | Page 6

PORTRETTINTERVJU
Tom : Hva er ditt råd til andre som nærmer seg pensjonsalder ?
Per-Arne : Når man bestemmer seg for å gå av med pensjon , er det viktig å ha planlagt hva man nå skulle fylle tiden med . Å sette seg i gyngestolen for å slappe av , blir man fort lei av . I et tidligere arbeidsforhold husker jeg godt en kollega som nærmet seg pensjonsalderen . Han fortalte i store bokstaver : " Når jeg går ut av den døra der på fredag , skal jeg aldri sette mine ben her inne mer ." Det gikk en uke , det gikk to . Så gikk døra forsiktig opp , han kom i døråpningen og spurte : " Kan jeg få komme inn og prate litt ?"
Den generelle pensjonsalderen i Norge er 70 år , men mange firmaer har 67 år . Noen yrker har enda lavere pensjonsalder . Hvor lenge man kan / ønsker å være yrkesaktiv vil være individuelt , avhengig av egen helsetilstand og type arbeid . Alle har nå muligheten til å gå av ved fylte 62 år , men må da gjøre en vurdering av sin økonomiske situasjon . Noen arbeidsgivere har en øvre aldersgrense for hvor lenge du får lov å være ansatt , eksempelvis 70 år . Jeg kunne ha fortsatt i jobben etter 70 år . Selv hadde jeg lyst , men kona mi ble pensjonist for ett år siden og var lei av å surre rundt alene .
Visma Consulting feirer 50 år , forgjengeren ISI ble stiftet 01.10.1980 . Jeg er den første i firmaets historie som har vært ansatt etter at jeg fylte 70 år .
En utfordring ved å la folk fortsette i arbeidet ut over pensjonsalder , er at den enkelte er den siste til å innse at man på et tidspunkt ikke lenger er produktiv . Å fortelle en svært erfaren medarbeider at nok er nok , er ubehagelig både for leder og ansatt .
Tom : Takk for samtalen og lykke til som deltidspensjonist .
6 PROSJEKTLEDELSE • NR . 4 2020