TEKNISK MUSEUM
Våren 2022 reiste du til Pakistan og ble vitne til hetebølgen og flommen . Hvordan opplevde du det ? Det var mange opplevelser på en gang . Jeg var i Pakistan for å jobbe med et forskning- og gründerprosjekt om klimaendringer og fornybar energi . Det var en sterk opplevelse . Det ene øyeblikket opplevde jeg hetebølge og dagen derpå lå 1 / 3 av landet under vann . Som konsekvens av flommen hvor over 1700 mennesker mistet livet sitt og over 2 millioner mennesker var rammet av matmangel og tap av liv og verdier , ødelagt infrastruktur og landbruk som gav utslag på økonomien deres . Jeg var sjokkert , det var vanskelig å sove og jeg greide ikke å la være å gjøre noe . Jeg så mange mennesker som var syke , sultne og som verken hadde rent vann å drikke eller medisiner i etterkant av flommen . Det var trist . Dette er en opplevelse jeg ikke kommer til å glemme , men selv om dette er et vondt minne ble dette min drivkraft til å fortsette å gjøre noe for disse menneskene som var i nød .
Jeg kan oppleve en slags skam , at vi har påført dem dette . Opplever du noe lignende , når du er opptatt av at det er vårt ansvar ? Jeg tenker den følelsen du har er en følelse veldig mange burde ha . Det at vi kan kjenne på denne følelsen betyr at vi lever og har lyst til å gjøre noe med situasjonen . Det finnes veldig mange som ikke har den følelsen heller og det er enda mer skummelt .
Ja , jeg opplever også et slags ansvar som jeg ikke kan fraskrive meg . Vi er et av landene som har bidratt mest til klimaendringene , både gjennom vårt eget utslipp og gjennom vår import av varer og tjenester som har blitt produsert gjennom fossil energi . Jeg ser hvordan det ødelegger livsgrunnlaget til mange mennesker som har gjort minst for å forårsake krisen . Jeg føler et slags skam når jeg vet at vi kan gjøre noe med det men velger ikke å gjøre det .
Hva legger du i klimarettferdighet ? Klimarettferdighet handler om at alle mennesker skal ha rett til en trygg og bærekraftig fremtid . Det handler om at de landene som har bidratt minst til klimaendringene , ikke skal være de som blir mest rammet av dem .
Hvordan skal man få oss her oppe i nord til å virkelig føle og ta det ansvaret ? Vi mennesker har greid å leve i takt og harmoni med naturen før . Urbefolkningen og deres praksis og forholdet deres til naturen er en viktig lekse i den tiden vi lever i . Vi må også bli flinkere til å bygge håp , og vise til de tingene som fungerer , grønn verdiskapning er mulig . Vi trenger ikke å reise ned til Pakistan for å se hva klimaendringene forårsaker . Vi kan like gjerne begynne å se på Arktiske strøk fra det geologiske , antropologiske , metrologiske og biologiske tilstanden samtidig se hvordan økosystemet endrer seg . Dette forklarer hvordan det påvirker oss i nord . Vi må snakke om isbreene som smelter , havnivået som stiger og
PROSJEKTLEDELSE • NR . 1 2024 29