Meri tuntuu olevan läsnä hotellissa lähes kaikkialla.
ARKKITEHTI: Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy
HUONEET: 425 – Standard – 220 – Superior – 175 – Deluxe – 24 – Junior Suite – 4 – Master Suite – 2 – Esteettömät huoneet – 4
BAARIT JA RAVINTOLAT – Kitchen & Table-ravintola ja baari – Clarion Living Room – Sky Bar SAUNAT NÄKÖALAUIMA-ALLAS JA KATTOTERASSI NÄKÖALAKUNTOSALI 3 TERASSIA
KUVA: ARI TALUSÉN
Norjalaissijoittaja Arthur Buchardt sanoo että hotelliin, jossa on aitoa paloa ja tunnetta, ihmiset palaavat uudestaan ja uudestaan.
Hotellivieraan ei liioin tarvitse varata sviittiä ylimmästä kerroksesta tuota” nostetta” löytääkseen. Koska huoneissa on korkeat, lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat, jo toisessa kerroksessa tulee tunne, että ollaan ikään kuin meren yläpuolella.
Meri tuntuu olevan läsnä hotellissa lähes kaikkialla – ja niin myös suomalaisuus. Jo aulassa on rivissä koivuja ja lattiat vaaleaa puuta. Seinillä on maalauksia valtakunnan ikoneista Juha Miedosta Tom of Finlandiin.
Helpottunut mies Arthur Buchardt on ikionnellinen siitä, että haave helsinkiläisestä hotellista on viimein toteutunut. Mies on itse käynyt pääkaupungissa omien sanojensa mukaan 140 kertaa 30 vuoden aikana ja hän on suomalaisen designin ja arkkitehtuurin vankkumaton ystävä.
” Sain 50 vuotta sitten lahjaksi Aallon tuolin ja siitä se lähti”, hän muistelee. Aallon kädenjäljen yksinkertaisuus miellyttää: siinä on Buchardtin mukaan jotain hyvin suomalaista, se on rehellistä ja luonnollista designia. Ei siis ole suurikaan yllätys, että se oli juuri Artekin toimitusjohtaja Mirkku Kullberg, joka sai Buchardtin innostumaan designhotellin perustamisesta Helsinkiin. Kokonaan” Aalto-hotelliksi” Clarion ei heittäydy, mutta esimerkiksi maestron suunnittelema Artekin klassikkotuoli 611 hotellista löytyy, ja vieläpä eri väreissä. Huippudesignia edustavat myös yli 200 Vitran valmistamaa Eames Lounge Chair-tuolia.
Buchardt myöntää olevansa melko lailla” hands-on” hotelliensa sisustuksen suhteen:
” Haluan ajatonta, kaunista ja sopivan diskreettiä sisustusta”, toteaa Buchardt, joka ei erityisesti usko mihinkään designrevittelyyn.
Hotelleja kuin Monopolissa Lähes 10 vuotta pitkästä prosessista puhuessaan Buchardt ei vaikuta olevansa tippaakaan pahoillaan – kohdatut vaikeudet vain kasvattivat
”
Meri tuntuu olevan läsnä hotellissa lähes kaikkialla.
sisua. Hän myöntää, että muut hotellit ovat syntyneet vähemmällä vaivalla, mutta ymmärtää hyvin, että virkamiehen ehdotus voi törmätä poliittiseen miinaan.
Mutta miten huippuhotelleja sitten tehdään? Onko norjalaisella jokin salainen resepti, jota hän seuraa? Buchardt kiistää olevansa kiinnostunut trendeistä – hän peräänkuuluttaa ajatonta kvaliteettia kaikissa hotelleissaan. Mies kopauttaa aulan marmoripöytää:
” Marmoripöytä kestää sata vuotta. Maksaa ehkä vähän ekstraa, mutta kestää.”
Persoona peliin Buchardt ei myöskään pelkää lyödä omaa, persoonallista puumerkkiään projekteihinsa: esimerkiksi Juha Miedon kuva on seinällä miehen nimenomaisesta vaatimuksesta.
” Muistan aina Juha Miedon, hänessä on jotain samaa kuin meissä norjalaisissa”, Buchardt toteaa ja lisää, että jos hotellin omistajat ja suunnittelijat suhtautuvat asiaansa intohimoisesti, se ei voi olla välittymättä asiakkaille.
Ja sellaiseen hotelliin – jossa on aitoa paloa ja tunnetta takana – ihmiset haluavat tulla uudestaan ja uudestaan. n
52 proresto 1 – 2 / 2017