Jos työpaikoilla käytettäisiin turvallisempia koneita ja tuotantolinjoja , voitaisiin useimmiten välttyä pahoilta tapaturmilta . Koneturvallisuuden kehitystyössä riittää kuitenkin paljon työsarkaa . Uutta lainsäädäntöäkin on valmisteilla . Turvallinen työympäristö konepajoilla lisää osaltaan henkilöstön viihtyvyyttä , mikä samalla parantaa työn tuottavuutta .
Työpaikoilla tyypillisesti uskotaan , että omia koneita osataan operoida turvallisesti , vaikka silmät ummessa . Historia on kuitenkin opettanut , että pelkästään inhimilliseen huolellisuuteen perustuva turvallisuus pettää aina ennemmin tai myöhemmin .
Kun kone toimii niin kuin on suunniteltu eikä työntekijöiden tarvitse mennä liikkuvien osien väliin selvittämään häiriöitä , tuotanto ja turvallisuus näyttävät sujuvan yleensä hyvin – mutta tämä ei vielä riitä takaamaan koneturvallisuutta työpaikoilla . Ajan saatossa ongelmia ja riskejä tulee joka tapauksessa vastaan esimerkiksi väsymyksen , ajatuksen herpaantumisen tai muiden syiden takia .
” Suomessa usein ajatellaan , että koneturvallisuus on paremmalla tolalla kuin se todellisuudessa onkaan ”, arvioi Koneturva Oy : n johtava asiantuntija Markku Ulvinen .
” Yhtenä ongelmana tuntuu olevan tietämättömyys koneturvallisuutta koskevista määräyksistä .”
Kun vielä tuotantolinjoille tuodaan uutta ja tehokkaampaa teknologiaa , kaikkia uusia riskejä ei osata ottaa huomioon .
” Esimerkiksi yhteistyörobotti – cobot – on helposti otettavissa käyttöön ilman erityisosaamistakin . Yllättävän harvoin sitten ymmärretään tehdä riittävää koneturvallisuustarkastelua ennen kuin uudenlaisia laitteita aletaan käyttää linjalla . Vaikka cobot itsessään olisi turvallinen , sillä tehtävä työ tai robotin laiteympäristö ei useinkaan ole .”
” Riskejä ei havaita tai poisteta , kunnes lopulta sattuu tapaturma ja asiaa puidaan aikanaan viranomaispöydissä . Näen tällaisen kehityssuunnan työturvallisuuden näkökulmasta vaarallisena ”, Ulvinen luonnehtii .
Vanhoistakin koneista löytyy riskejä , ellei koneita pidetä kunnossa ja päivitetä määräajoin .
” Työnantajaa velvoittavan käyttöasetuksen mukaan tuotantolinjoilla olevien ikääntyvien koneiden turvallisuutta pitäisi tarkastella aika ajoin ja vanhoja koneita uusia ajanmukaisiksi .”
Säädökset muuttumassa Koneita ja niiden turvallisuutta koskeva lainsäädäntö uudistuu lähivuosina . Euroopan Unionin jäsenmaissa tulee voimaan EUkoneasetus 2023 / 1230 , joka korvaa nykyään voimassa olevan konedirektiivin 2006 / 42 / EY .
” EU-komissio päätti tekstistä heinäkuussa 2023 ja se tulee voimaan vuoden 2027 alussa ”, kertoo Ulvinen .
4 / 2023 prometalli 15