VTT : n tiimipäällikkö Pasi Puukko toteaa , että Suomessa metallien 3D-tulostus on toistaiseksi ollut enemmän metallialan isojen yritysten temmellyskenttää , mutta ajan myötä myös pienemmät konepajat tarttunevat uuteen teknologiaan .
” Itse uskon kyllä 3D-metallitulostamisen kasvuun ja niihin mahdollisuuksiin , joita se tarjoaa .”
Uusia tulokkaita Miten 3D-teknologia sitten tulee mullistamaan metallialaa , noin käytännön tasolla ? – Puukko uskoo , että alalle tulee uusia toimijoita , jotka panostavat 3D-kalustoon ja ryhtyvät tekemään alihankintana komponentteja ” greenfield ” -tilanteesta. Sitten on vanhoja metallialan konkareita , jotka eivät varmasti hylkää perinteistä valmistustapaa , mutta ottavat sen rinnalle 3D-myllyn .
” Suomessa on nähty esimerkkejä molemmista , mutta enemmän on tällä hetkellä ns . greenfield-tulokkaita ”, hän arvioi . Vakiintuneita konepajoja voi pidätellä epätietoisuus siitä , löytyykö uusille , printatuille osille maksukykyisiä asiakkaita .
” 3D-metallitulostin maksaa suunnilleen saman verran kuin kokonainen koneistuskeskus , joten kyllä yrityksissä täytyy pähkäillä , miten inventointi saadaan kuitattua .”
Puukko myöntää metallialan maineen olevan sangen konservatiivinen , mutta ei silti epäile , etteikö edelläkävijöitä löytyisi .
” Vanhojen pajojen siirtymistä 3D-metallitulostukseen voi edesauttaa se , että jälkikäsittely on yleensä hyvin tärkeässä roolissa 3D-komponenteilla – esimerkiksi koneistuksessa – ja sitä osaamista konepajoilla on . Näin jo olemassa oleva liiketoiminta voi tukea uutta .”
Kirurginveitsi , ei pajavasara Joka komponenttia ei kannata tulostaa , ei nyt eikä tulevaisuudessa . ” Metallitulostaminen on hintavaa ja yhden komponentin valmistamiseen menee aikaa ”, huomauttaa Puukko .
Samalla laadunvarmistaminen hakee edelleen uomaansa ja materiaalien kanssa tehdään erilaisia kokeiluja . ” VTT on käyttänyt viime aikoina paljon erikoisjauheita ja magneettisia materiaaleja eri projekteissa ”, kertoo Puukko .
VTT : n ” 3D-iskuryhmä ” käsittää noin 15 henkeä . Puukon johdolla tiimi venyi varsinaiseen läpimurtoon keväällä , kun se onnistui 3D-tulostamaan älykkään akselin .
Mistä sitten on kysymys ? Puukon mukaan projektissa uutta oli erityisesti koko prosessin hallintaketju : 3D-tulostus , sensoriteknologia , langaton datansiirto ja kunnonvalvonta yhdistettiin samaksi kokonaisuudeksi . Uusien valmistusmenetelmien usko-
10 prometalli 4 / 2018