Monet tahot vastuussa koneturvallisuudesta Vaaratilanteet työpaikoilla syntyvät useimmiten silloin , kun ihminen on robotin toiminta-alueella tai sen lähiympäristössä . Koneiden turvallisuutta koskevissa säädöksissä vastuu turvallisuudesta kohdistuu koneiden suunnittelijoihin ja valmistajiin sekä koneita hankkiviin ja käyttäviin työnantajiin .
Koneen suunnittelijan ja valmistajan velvollisuus on tunnistaa koneeseen liittyvät vaarat ja arvioida niistä aiheutuvat riskit . Valmistajan velvollisuutena on toimittaa käyttöohjeet ja varmistaa , että kone täyttää sitä koskevat turvallisuusvaatimukset .
Koneen maahantuoja tai myyjä toimittaa koneen ostajalle käyttö- , huolto- ja tarkastusohjeet . Näissä ohjeissa tulee olla muun muassa tiedot koneen turvallisesta käytöstä , tarkastuksesta , korjauksesta ja kunnossapidosta , melutasosta sekä tunnetuista riskeistä .
Työnantajan on valittava työntekijän käyttöön kyseiseen työhön ja työolosuhteisiin tarkoitettu ja turvallinen työväline . Tolvasen mukaan erityistä huomiota on kiinnitettävä huolto- ja korjaustöiden turvallisuuteen sekä toimintaan häiriötilanteissa . Jos automatisoidulla linjalla havaitaan ongelmia , työntekijöiden ei yleensä kannata ryhtyä etsimään vikaa koneiden ollessa vielä käynnissä .
” Koneiden valmistajat ovat pyrkineet minimoimaan tapaturmien mahdollisuutta . Valmistuslinjoille on yleensä asennettu erilaisia turvalaitteita .” pakkotahtisuudesta . Se osaltaan vähentää työperäisiä tuki- ja liikuntaelinsairauksia ”, sanoo Tolvanen .
” Erilaiset koneiden häiriö- ja poikkeustilanteet tuovat kuitenkin omat haasteensa ja riskinsä .”
Yleisiä robottien aiheuttamia onnettomuustyyppejä ovat isku ja törmäys , puristuksiin jääminen sekä erilaiset mekaanisten vikojen – esimerkiksi hydrauliikkaletkujen vioittumisen – aiheuttamat onnettomuudet .
Huoltotöihin liittyy vakavia riskejä Esimerkiksi turva-aitojen , valoverhojen ja turvamattojen avulla pyritään estämään tapaturmia automatisoiduilla tuotantolinjoilla .
Turva-aitojen avulla voidaan erottaa robotin toiminta-alue muusta ympäristöstä . Aitojen avulla estetään esimerkiksi horjahtamisesta aiheutunut tahaton joutuminen vaara-alueelle . Vaara-alueet voidaan osoittaa merkkivaloilla ja varoituskilvillä .
” Mahdollisessa häiriötilanteessa aidatkaan eivät tosin aina estä ihmisiä menemästä vaaralliselle alueelle prosessin ollessa käynnissä . Joku voi mennä vaikkapa korjaamaan vikaa liian lähelle toiminnassa olevia koneita ”, Tolvanen huomauttaa .
Jos valmistuslinjalla on useampia henkilöitä töissä samaan aikaan , joku heistä saattaa vahingossa kytkeä robotin käyntiin , vaikka sitä ollaan parhaillaan huoltamassa . Silloin toiminta-alueella oleva huoltohenkilö on vaarassa .
Jotkut teollisuusrobotit tekevät työtä suurella nopeudella , joten onnettomuustilanteissa työntekijän saamat iskut voivat olla erittäin vakavia . Lisäksi robotin toiminta-alueen sisäpuolelle menevä henkilö saattaa jäädä esimerkiksi robotin ja turva-aidan väliin puristuksiin . Mikäli samalla alueella on toiminnassa useita robotteja , ihminen voi myös jäädä puristuksiin kahden robotin väliin .
Antureista lisäturvaa Konepajarobotin toiminta voidaan katkaista esimerkiksi antureihin kytketyllä turvamatolla , jos joku on menossa laitteen toiminta-alueelle .
3 – 4 / 2020 prometalli 9