KUVA : FERROMETAL OY
”
Pientarvikelogistiikka kannattaa automatisoida mahdollisimman pitkälle .
Ratkaisevaa on toimittajan kyvykkyys , verkostohallinta ja laatu läpi koko tilaustoimitusketjun .
kinnan prosessikustannus nousee pilviin , kun sitä verrataan itse pientarvikkeen hintaan . Puhumattakaan siitä , että tilanne johtaa tuotantokatkoksiin , joilla voi olla jo kohtalokkaat seuraukset . Isot kumppanit eivät kovin kauan katsele alihankkijan tuotantohäiriöitä .
” Siksi perusasioiden pitää olla kunnossa . Itse ajattelen , että pienen kasvavan yrityksen kannattaa laittaa asiat kuntoon jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa . Silloin järjestelmät ja logistiikka vastaavat lähes automaattisesti kasvun haasteisiin ja mukautuvat yrityksen kehitykseen . Näin kasvavan yrityksen tuotanto ei takkua ”, Brandt sanoo .
Hänen mukaansa pientarvikelogistiikka kannattaa automatisoida mahdollisimman pitkälle , eli hyödyntää IoT-ratkaisuja ja organisaation välisen tiedonsiirron automaattisia ratkaisuja mahdollisimman pitkälle . Näin saadaan kaikki hukkatyö ja -aika pois , jolloin yritys voi keskittyä olennaiseen .
Brandt korostaa vielä , että pientarvikkeet vaativat saman tarjontaketjuajattelun kuin isommat strategiset tuoteryhmätkin . Koko toimitusketjun pitää toimia myös poikkeusoloissa .
Pienyrityksessäkin voidaan automatisoida Suuryrityksissä alkaa Suomessa olla aika hyvä ymmärrys siitä , että logistiikalla on keskeinen merkitys menestymisessä ja siihen panostetaan kaiken aikaa enemmän . Ennen kaikkea sen automatisointiin . Pienyrityspuolella on vielä parantamista tässä asiassa . Brandtin mukaan on tärkeätä , että pientarvikelogistiikkaan on valittu kumppanit , jotka hoitavat logistiikan tavallaan taustalla .
” Alkuvaiheessa ei tarvitse lähteä investoimaan isoihin järjestelmiin . Pk-yrityksenkin kannattaa hankkia kumppaneita , jotka pystyvät tarjoamaan kustannustehokkaita automaattisia palveluratkaisuja , joista asiakkaalle ei oikeastaan koidu juuri lisäkustannuksia , vaan pelkästään hyötyjä . Esimerkkinä voidaan ottaa esimerkiksi uusi CleverBin -palvelumme, joka sopii hyvin pienyrityksille , mutta skaalautuu helposti suuryritystenkin tarpeisiin ”, Brandt sanoo .
Käytännössä CleverBin -laatikko tilaa itse automaattisesti täydennyksen , kun laatikko alkaa tyhjentyä . Laatikossa on optinen silmä , joka skannaa laatikon pinnan tasoa . Kun materiaalitaso laskee tiettyyn ennalta määritettyyn tasoon , laatikko tilaa automaattisesti täydennystä matkapuhelinverkon kautta . Mitään RFID- , viivakoodi tai vaakajärjestelmiä ei tarvita . Järjestelmä on myös paikkariippumaton , eli mitään erillisiä ottohyllyäkään ei tarvita , vaan ottolaatikot voivat olla käyttöpaikan vieressä .
” Varaston arvoja ei tarvitse pitää korkealla , puskurivarastoja ei tarvita juurikaan , ja kuitenkin tuotannossa on koko ajan varmuus siitä , että tuotanto ei pysähdyn pientarvikepulan vuoksi . Asiakkaan ei tarvitse miettiä täydennystilauksia . Toimituksen tullessa joko asiakas tai meidän henkilömme täydentää ottolaatikot paikan päällä . Tämä on asiakkaalle edullista kustannuksiltaan ”, Brandt kertoo .
Ottolaatikoita voi olla niin paljon , kuin pientarvikenimikkeet niitä vaativat .
” Järjestelmä on erittäin kustannustehokas ja nopeasti toteutettava . Se skaalautuu erittäin helposti tuotannon mukana ”, Brandt sanoo .
RFID-pohjaiset järjestelmät ” Erilaiset RFID-järjestelmät ovat pikkuisen kalliimpia toteuttaa , mutta edelleen puhutaan maltillisista kustannuksista ”, Brandt sanoo .
22 prometalli 3 – 4 / 2020