KUVA : LEDVANCE
” Teollisuusvalaistuksessa on syytä käyttää tehokkaita ja vaikeissakin ympäristöolosuhteissa toimivia valaisimia ”, muistuttaa valaisimia ja valaistusratkaisuja toimittavan LEDVANCEn myyntipäällikkö Timo Vinnari .
” Esimerkiksi likaantuminen ja lämpö voivat vaikuttaa valaisimien toimivuuteen .”
Vinnarin mukaan joihinkin käyttösovelluksiin saattaa olla vaikeaa löytää vaikkapa riittävän hyvin lämpöä kestäviä teollisuusvalaisimia .
” Muun muassa paperitehtailla valaisimet voivat joutua kestämään jopa + 100 ° C : n lämpötiloja sekä kosteutta ja likaantumista . Esimerkiksi LED-lamput tyypillisesti kestävät paremmin kylmyyttä kuin kuumuutta .”
” Loisteputkia käytetään edelleen paljon teollisuusvalaistuksessa , usein isoina ryhmiä hallien katoissa . Toisaalta loisteputket ovat jäämässä pois käytöstä muutaman vuoden kuluttua EU : n energiatehokkuussäädösten takia .”
” Kuitenkin LED-ratkaisut kehittyvät koko ajan paremmiksi , ja jo nyt monet LED-lamput toimivat hyvin noin + 50 ° C : n lämpötiloissa . Erikoismallit kestävät ainakin + 90 ° C : n lämpöä ”, Vinnari vakuuttaa .
Valotehoa tarvitaan Myös suurpainenatriumlamppuja ja monimetallilamppuja käytetään yhä useissa teollisuuslaitoksissa . Ylipäätään purkauslamput ovat edelleen hyviä ja toimivia vaihtoehtoja .
” Tällaisilla lampuilla saadaan aikaan suuria valotehoja . Lamput voivat olla jopa 2 000 watin tehoisia ja ne soveltuvat myös aluevalaistukseen ”, Vinnari kertoo .
” Kaikkia tällaisia lamppuja ei vielä ole mahdollista korvata LED-sovelluksilla . Esimerkiksi natriumlamput ovat fyysisesti pienikokoisempia kuin vastaavan tehoiset LED-ratkaisut . Tästä syystä LEDejä ei välttämättä voida asentaa korkeisiin olemassa oleviin valaistusmastoihin , koska silloin muun muassa tuulikuorma voisi aiheuttaa ongelmia .”
” Kehitystyö LED-lamppujen osalta kuitenkin jatkuu , ja jo nyt uudet valaisinasennukset ovat suurimmalta osin LED-pohjaisia .”
Valaistussuunnittelu ratkaisee kuitenkin paljon . Valaisimien oikea sijoittelu on otettava huomioon .
” Kaikkia valaisimia ei aina tarvitse asentaa nimenomaan kattoon . Energiatehokasta valaistusta saadaan toki aikaan parantamalla valaisimien rakennetta , mutta myös suunnittelemalla asioita etukäteen ja sijoittamalla oikeat valaisimet oikeisiin paikkoihin , kenties vielä oikealla tavalla ohjattuina ”, korostaa Vinnari .
Valaistuksen ohjauksessa voidaan soveltaa esimerkiksi päivänvaloautomatiikkaa .
14 prometalli 3 – 4 / 2020