prometalli 3/2018 | Page 4

TOIMITUKSELTA

AUTOMAATIO SIIVOAA RÖNSYT POIS

Suomalaiset konepajat ovat menestyneet etsimällä kilpailuetua automaatiosta – mutta välillä paljastuu yllättäviäkin sokeita pisteitä . VTT : n mukaan esimerkiksi sinivalkoisten pajojen materiaalinkäsittelyn automatisointi ei ole valmistuksen automatisoinnin tasolla . Vertailu Ruotsiin ja myös muihin Länsi-Euroopan maihin osoittaa sekin tiettyä jälkeenjääneisyyttä .
Tämä on sikäli yllättävää , että materiaalinkäsittelyn automatisoinnin tekniikka on pitkälti koeteltua ja sovelluksiin taipuvaa . VTT katsoo , että materiaalinkäsittelyn automatisointiin tulisi yritysten toiminnan suunnittelussa ja kehittämisessä kiinnittää aivan yhtä suurta huomiota kuin varsinaisen valmistusprosessin automatisointiin . Materiaalinkäsittelyn automatisointi nousee arvoon arvaamattomaan etenkin silloin , kun pyritään automaatioasteen nostamiseen – sekä miehittämättömiin ( tai rajoitetusti miehitettyihin ) tuotantojaksoihin .
VTT vetää Euroopan komission tukemaa uutta L4MS ( Logistics for Manufacturing SMEs ) -kiihdytysohjelmaa, jonka on tarkoitus vauhdittaa pk-teollisuuden tehtaiden automatisointia . Tavoitteena on digitalisoida tehtaiden sisäinen logistiikka-automaatio täysin : tähtäimessä on , että automaatiotoimittajat pystyvät kehittämään ja toteuttamaan logistiikkaratkaisuja kymmenen kertaa nopeammin ja edullisemmin kuin nykyään .
Ohjelma avaa pk-teollisuuden yrityksille mahdollisuuksia hyödyntää robotiikkaa ja edistyneitä teknologioita kuten tekoälyä ja virtualisointia .
Miksi logistiikan rönsyistä sitten kannattaa päästä eroon myös tehtaan sisällä ? EU : n tutkimusten mukaan tyypillisessä tehtaassa osien ja komponenttien kuljetukseen osallistuu neljännes työntekijöistä ( 25 %) ja kuljetukseen käytetään tehtaan lattiapinta-alasta yli puolet ( 55 %). Kovin luku on silti osien ja komponenttien kuljetuksen osuus kaikesta tuotantoajasta : 87 %.
EU : n mukaan suuret valmistajat kylläkin ottavat vauhdilla käyttöön mobiilirobotteja kasvattaakseen tuottavuutta ja joustavuutta , mutta vain alle kaksi prosenttia Euroopan pk-teollisuudesta käyttää huipputekniikkaa valmistuksessaan . Jotta pk-tiikeritkin saataisiin mukaan robottivallankumousta tekemään , tarvitaan L4MS-ohjelman kaltaisia aloitteita .
Lokakuussa startannut , 3,5-vuotinen L4MS tarjoaa pk-teollisuudelle edullista ja joustavaa logistiikka-automaatiota , joka ei edellytä infrastruktuurin muutoksia , tuotantokatkoja eikä erikoisosaamista . L4MS-koordinaattori Ali Muhammad VTT : ltä katsoo , että ohjelma tuo pk-teollisuudelle ennennäkemätöntä joustavuutta ja ketteryyttä piensarjatuotannossa sekä tuplaa tuottavuuden .
Ohjelman syömähampaana on yrityksille tarjottava pilvipalveluna toimiva esineiden internet ( IoT ) -alusta, jonka nimi on OPIL ( Open Platform for Innovations in Logistics ) ja siihen liitetty 3D-simulaattori . Näitä työkaluja hyödynnetään tehtaan logistiikan virtualisointiin .
Esineiden internet on VTT : n haarukassa myös toisessa projektissa , jossa siinäkin autetaan pk-yrityksiä digitalisoimaan toimintaansa . Viime syksynä VTT ja Elisa käynnistivät ns . jatkuvan yhteistyön mallin , jonka avulla pyritään saamaan lisäpotkua erityisesti valmistavaan teollisuuteen .
VTT : n asiakaspäällikkö Jyrki Poikkimäen mukaan isot teollisuusyritykset ovat viimeisten parin vuoden aikana onnistuneesti lunastaneet digitalisaation suuria lupauksia sekä toteuttaneet merkittäviä parannuksia tuotantoprosesseihin ja luoneet uutta liiketoimintaa – ja nyt on aika auttaa suomalaisia pk-yrityksiä tarttumaan samoihin kehitys- ja kasvumahdollisuuksiin . Tavoitteena on kasvattaa suomalaisten pienempien yritysten mahdollisuuksia menestyä myös kansainvälisesti .
Yhteistyön avulla Elisa ja VTT pyrkivät auttamaan pk-yrityksiä parantamaan tuotantoprosessien tehokkuutta , kehittämään uudenlaisia verkottuvia tuotteita sekä kasvamaan kansainvälisille markkinoille . Uudenlaiset sensori- , laite- ja teknologiaratkaisut tuovat tietoa yritysten ulottuville – ja näkymää parempaan bisnekseen .
Pk-pajoillakin on siis todellista saumaa uusiin digiapajiin .
3 / 2018
JULKAISIJA PubliCo Oy Pälkäneentie 19 A 00510 Helsinki puh . 020 162 2200 info @ publico . com www . publico . com
PÄÄTOIMITTAJA Petri Charpentier
TUOTEPÄÄLLIKKÖ Robert Jaakkola robert . jaakkola @ publico . com
ILMOITUSMYYNTI Jaakko Lätti Tom Appelroth
TOIMITUKSEN KOORDINAATTORI Liisa Hyvönen
GRAPHIC DESIGN Riitta Yli-Öyrä
TILAAJAPALVELU puh . 03 4246 5309 tilaajapalvelu @ jaicom . com
TOIMITTAJAT Sami J . Anteroinen Merja Kihl Ari Mononen Jari Peltoranta Jarkko Böhm
KANNEN KUVA 123RF . com
PAINO PunaMusta Oy
ISSN 2341-8761 ( painettu ) ISSN 2341-877X ( verkkojulkaisu )
www . prometalli . fi
PETRI CHARPENTIER
4 prometalli 3 / 2018