Suomessa ainakin suurten taloyhtiöiden jätehuoneissa ja alueellisissa jätteiden kierrätyspisteissä on nykyisin erilliset jätteenkeräysastiat pienmetalleja varten . Suurikokoisempia metalliromuja otetaan vastaan muun muassa jäteasemilla sekä alueellisesti kiertävissä keräysautoissa .
Pääkaupunkiseudulla Helsingin seudun ympäristöpalvelujen eli HSY : n jätehuolto-osasto suosittaa kiinteistöjä lajittelemaan metallit siten , että metallijätteiden keräykseen päätyisivät sellaiset metalliesineet , joista vähintään puolet on metallia .
Taloyhtiön metallinkeräysastioihin soveltuvat siis pienmetalleista esimerkiksi säilyketölkit , alumiinivuoat ja -foliot, metallikannet ja -korkit, kattilat sekä paistinpannut . Kuitenkin suuret metalliesineet saattavat toisinaan olla ongelmallisia jäteastioita tyhjennettäessä , joten ne suositellaan vietäviksi alueelliselle jäteasemalle tai kiertävään keräysautoon .
Metalleja talteen mailta ja mannuilta Liiketoimintapäällikkö Mikko Jousi Stena Recycling Oy : stä kertoo yrityksensä saavan metalleja kierrätykseen useista eri lähteistä .
” Metallit tulevat teollisuusasiakkailta , kunnilta , kaupungeilta ja romukauppiailta . Stenan kierrätysprosessiin tulee myös kiinteistöiltä kerättyjä pienmetalleja .”
” Toimitamme metalliromun murskauslaitoksellemme Porin Tahkoluotoon , missä esimerkiksi raudat , kuparit ja muut metallit erotellaan toisistaan magneettien ja puhallusjärjestelmien avulla . Yrityksiltä saatavat metallit ovat tyypillisesti jo valmiiksi tarkemmin lajiteltuina .”
” Murskauksen jälkeen suurimpana tuoteryhmänä on yleensä teräsmurske , joka tuolloin on suunnilleen nyrkinkokoisina kappaleina ”, Jousi toteaa .
” Kun kierrätettäväksi tulee romuautoja , niistä poistetaan ensiksi muun muassa renkaat , akut ja vaarallisiin jätteisiin luokiteltavat nesteet . Metalliosat murskataan , minkä jälkeen eri jätejakeet erottuvat toisistaan jatkokäsittelyssä .”
Jousen mukaan esimerkiksi kierrätysteräksen kysyntä maailmanmarkkinoilla vaihtelee jatkuvasti – jopa kuukausittain – ennen muuta rakennusteollisuuden suhdanteiden perusteella .
” Kiinassa on perinteisesti paljon kysyntää harjateräkselle . Kierrätysteräksen suurimpiin ostajiin kuuluu puolestaan Turkki , joka on keskeisiä harjateräksen valmistajia ”, Jousi selittää .
” Sota Ukrainassa on jakanut kierrätysteräksen markkinoita uudelleen . Alalla on jouduttu hakemaan uusia raaka-ainelähteitä ja monia uudenlaisia logistisia ratkaisuja .”
” Autoteollisuudessa käytetään nykyään pitkälle erikoistuneita metalliseoksia . Niistä saattaa olla hieman haastavampaa valmistaa puhdasta rautaa kierrättämällä . Jos mukana on monenlaisia alkuaineita , se rajaa lopputuotteen käyttömahdollisuuksia .”
Maailman sähköistyessä esimerkiksi elektroniikkalaitteiden ja sähköajoneuvojen akkujen kierrätyksen tärkeys korostuu . Jotta akkujen sisältämät harvinaiset metallit riittäisivät lisääntyvän tuotannon tarpeisiin , ne tulee pitää tehokkaasti kierrossa . Stena onkin avannut hiljattain sähköajoneuvojen ajovoimaakkuja kierrättävän Battery Centerin Riihimäelle .
” Kierrätysprosessin esikäsittelyvaihe tapahtuu Suomessa . Siinä akut puretaan ja moduulit irrotetaan sekä tarkastetaan . Moduulit toimitetaan jatkokäsittelyyn Stena Recyclingin akkukierrätyslaitokselle Ruotsiin , missä ne kierrätetään ja metalleja sisältävä niin sanottu musta massa erotellaan jatkoprosessointia varten . Akkumetallien talteenotto on toistaiseksi melko pieni osa Stenan liiketoiminnasta , mutta sen osuus on kasvussa ”, Jousi mainitsee .
”
Metallien laatu ei kierrätettäessä heikkene .
Erikoismetalleja kierrätysakuista Stena Recycling Oy toimittaa kierrätysmetalleja Suomesta paljolti ulkomaille .
” Toimitamme kierrätettyä metallia merkittäviä määriä myös kotimaan terästehtaille . Raudan ohella muidenkin metallien kuten alumiinin , kuparin ja ruostumattoman teräksen kierrättäminen on meillä ihan arkipäivää .”
32 prometalli 2 / 2024