” Näin saavutetaan merkittävää rahansäästöä .” Joskus NDT-toiminta on korostetun tärkeää , koska tuotantoon kohdistuu odottamattomia riskejä . Yksi tällainen oli koronapandemia , jonka takia varaosia ei saatu totutusti teollisuuteen . Tällöin NDT : tä käytettiin , jotta saatiin tietoa siitä , että voidaanko vanhoilla osilla mennä vielä kenties vuosi eteenpäin .
” Koronan aikana NDT-tutkimukset toivat tärkeää tietoa , jonka ansiosta laitokset pystyivät pysymään toiminnassa .”
Tekoäly jäljittää heikot kohdat Santa-aho on tehnyt NDT-tutkimusta jo 20 vuotta ja nähnyt datan roolin radikaalin kasvun tuona aikana . Eri antureilla voidaan dataa kerätä koneista valtavasti – ja kiitos tekoälyn , tuosta raakadatasta voidaan jalostaa todellisia helmiä .
” Meillä on jo koneoppimisalgoritmeja , jotka auttavat paikantamaan virheet nopeasti .”
Yksi tekoälyä hyödyntävistä ” vianmetsästäjistä ” on Aaltoyliopiston spin-off-yritys Trueflaw , joka aloitti toimintansa metallirakenteiden säröjen valmistajana . Tällaisia ” malli säröjä ” käytetään suunnittelun ja tarkastusten tukena ja niiden avulla koulutetaan tarkastajia löytämään kriittiset viat , esimerkiksi ydinvoimaloissa .
Pari vuotta sitten Trueflaw kipusi lehtien otsikoihin , kun sen tekoäly suoritti ydinreaktorin paineastian tarkastuksen käsittämättömän nopeasti : tarkastusaika kutistui tavanomaisesta kolmesta vuorokaudesta reiluun viiteen tuntiin .
” Tekoälyä voidaan käyttää myös esimerkiksi simuloimaan vikoja ja auttamaan laitteiston kalibroinnissa ”, pohtii Santaaho . n
MUUTTAAKO NDT METAVERSUMIIN ?
TEKSTI : SAMI J . ANTEROINEN
Virtuaalinen telakkaympäristö saattaa antaa vihiä tulevaisuuden tuulista myös tarkastusbisneksessä .
Vuorovaikutteinen virtuaalimaailma eli metaversumi tuo uusia mahdollisuuksia telakan ja laivanrakennuksen koulutus- , suunnittelu- ja etätoimintoihin . Uusi teknologia lisää etätyömahdollisuuksia ja tekee siten maailmanlaajuisesta toiminnasta ympäristöystävällisempää .
Kaksivuotinen , 5,5 miljoonan euron Necoverse-hanke tähtää uusien koulutus- , suunnittelu- ja toimintaympäristöjen kehittämiseen ja hyödyntämiseen laivanrakennuksessa . Hankkeen pääosassa on metaversumi , joka luo virtuaalitodellisuuden , lisätyn todellisuuden ja videoiden avulla yhteisiä vuorovaikutteisia kolmiulotteisia kokemuksia . Teollisessa metaversumissa toimiva virtuaalinen telakkaympäristö tarjoaa uusia mahdollisuuksia monille sisätilojen suunnittelijoista telakkatyöntekijöiden kouluttajiin .
Necoverse-hanke kuuluu Meyer Turun NEcOLEAPveturi ekosysteemiin , jonka tavoitteena on kehittää ilmastoneutraali risteilyaluskonsepti vuoteen 2025 mennessä . Necoversessä kehitetään Meyerin telakalle uusia yhteistyötyökaluja , jotka parantavat energiatehokkuutta koulutuksessa , käyttöönotossa , suunnittelussa , toiminnassa ja kunnossapidossa .
Necoversessä on mukana myös Kiwa Inspecta , jonka tavoitteena on kehittää metaversumia hyödyntäviä etätarkastus- ja etäarviointitekniikoita energiatehokkuuden lisäämiseksi ja matkustamisen vähentämiseksi tarkastus- ja arviointitehtävissä .
Kiwa Inspectan liiketoimintapäällikkö Juha Vesanen kertoo , että etätoiminnot ovat jo jossakin määrin arkea monilla toimialoilla , mutta termillä viitataan , ainakin toistaiseksi , enemmän etävalvonta ja -ohjaustoimintoihin. Tämä on vasta alkua :
” Teollisten metaversumeiden yleistyessä meille tulee mahdolliseksi tuottaa testaus- , tarkastus- ja arviointipalveluita etäohjatusti virtuaalisissa maailmoissa ”, Vesanen uskoo .
” Meidän roolimme tässä hankkeessa on yhdessä tutkimuskumppanien kanssa tutkia , millä edellytyksillä ja toimintatavoilla tällaisia etätoimintoja voidaan toteuttaa . Tutkimustulokset auttavat myös muita kuin tarkastusalaa luomaan uusia palveluita ”, Vesanen toteaa .
Necoverseä vetävä dosentti Sanni Siltanen teollisuuden yhteistoimintayritys DIMECC Oy : stä kertoo , että hankkeessa viedään teollista metaversumia konkreettiselle tasolle ja todennetaan teknologian potentiaalia myös liiketoiminnan näkökulmasta .
” Metaversumin avulla voidaan tehdä joustavasti ja kestävästi globaalia yhteistyötä , mikä nopeuttaa ja parantaa tuotekehitystä ”, summaa Siltanen .
DIMECCin ja Turun ammattikorkeakoulun luotsaamaan Necoverseen osallistuvat Kiwa Inspectan lisäksi yritykset dSign Vertti Kivi & Co , Finpeda , Hollinki , Lingsoft ja Meyer Turku sekä tutkimuslaitokset Aalto-yliopisto ja VTT . Hanketta rahoittavat Business Finland , tutkimusorganisaatiot ja kumppaniyritykset . n
12 prometalli 2 / 2024