prometalli 2/2022 | Page 37

Laadukas , kestävä , turvallinen ja älykäs valaistus on tämän päivän metalliyritykselle merkittävä kilpailutekijä . Oikeanlainen valaistus lisää tuottavuutta , turvallisuutta , energiatehokkuutta ja viihtyvyyttä työpaikalla . Toiminnan tehostuminen on energiansäästöäkin merkittävämpi tekijä yrityksen tuloksen kannalta .
Led-valaistuksen tuottamasta energiansäästöstä on puhuttu jo vuosia . Alkuhuumassa ei kuitenkaan riittävästi huomioitu sitä , että valaisinten laadussa on suuria vaihteluita . Yrityksiin hankittiin halpatuotantomaista heikkolaatuisia LED-valaisimia , jotka polttivat itsensä loppuun muutamassa vuodessa .
Tällaiset valaisimet tulevat työtehohäviöineen , vaihtokustannuksineen ja tuotantohäiriöineen pitkän päälle kalliimmiksi kuin hankintahinnaltaan kalliimpi laadukas ja kestävä valaisin .
” Monesti valaisimen vaihdossa on vähintään yhtä paljon tai joskus reilusti enemmän sivukuluja kuin valaisimen hankintahinta on . Valaisimet ovat yleensä korkealla , jolloin huolto tai vaihto pitää tehdä nostokalustoa käyttäen ja työturvallisuus huomioiden . Valaisimia vaihdettaessa myös tuotantoprosessi häiriytyy , markkinointijohtaja Rainer Rönnback Jukolux Oy : stä toteaa . Jukolux Oy tarjoaa kokonaisvaltaista palvelua haastavien teollisuus- ja ATEX-valaisinprojektien toteutukseen .
Valon laatuvaatimukset lisääntyneet Valaistus voi tuottaa jopa 80 prosenttia tuotantotilan energiakuluista , joten siihen kannattaa panostaa . LED-valaisimet yhdistettynä älykkääseen valaistuksen ohjaukseen voivat pienentää energiankulutusta parhaimmillaan jopa 90 prosenttia .
Vaikka nykyaikainen LED-valaistus on järkevä jo pelkän energiatalouden kannalta , on yrityksen toiminnan tehostuminen vielä tätäkin merkittävämpi tekijä yrityksen tuloksen kannalta .
Ammattitaidolla suunniteltu teollisuusvalaistus yhdistettynä laadukkaisiin , pitkäikäisiin ja tehokkaisiin LED-valaisimiin pienentää liiketoiminnan kuluja vähentämällä sähkön kulutusta , käyttökatkoja , virheitä sekä hävikkiä ja lisää samalla työn tekijöiden tehokkuutta ja hyvinvointia . Hyvä teollisuusvalaistus myös parantaa työturvallisuutta .
Nykyaikaisessa metalliteollisuudessa valon laatu on yhä olennaisempi ominaisuus .
” Metalliteollisuus on muuttunut sellaiseksi , että työn tekemiseen tarvitaan aiempaa tehokkaampaa valaistusta ja parempaa valoa . Laatuvaatimukset ja työn tarkkuuden vaatimukset ovat lisääntyneet . Valaistus ei saa häikäistä
2 / 2022 prometalli 37