Epävarmuuden aikoja elävässä konepajateollisuudessa ollaan juuri nyt odottavalla kannalla ja pidetään investointeja jäissä , ja monessa alan yrityksessä on otettu tuotannon mittarit suurennuslasin alle . Kuinka saada konepaja pyörimään nopeammin , laadukkaammin , virheettömämmin , turvallisemmin ja joustavammin ? Tavoitteena on olla iskussa sitten , kun lihavammat ajat taas koittavat .
” Esimerkiksi tuotteen läpimenoaika on tietenkin aivan oleellinen konepajan toiminnan mittari , mutta mielestäni tärkein tavoite tuotannon kehittämisessä tulisi olla hukka-ajan vähentäminen . Siis tuottamattoman työajan karsiminen , ja sitä kautta konepajan parempikatteinen toiminta ”, sanoo vuonna 1985 perustetun FMS Tools Oy : n osaomistaja ja toimitusjohtaja Harri Sariola .
Sariolan mukaan konepajan toiminnan petraamisessa tärkeintä ei niinkään ole pyrkiä työtahdin nopeuttamiseen , vaan sen ajan vähentämiseen , joka ei tuota asiakkaalle lisäarvoa . Ja kääntäen : sen varmistamista , että työajasta suurin osa nimenomaan tuottaa arvoa .
” Käytännössä toiminnan kehittämisen tavoitteena pitäisi olla se , että kalliit koneet saadaan käymään niin monta tuntia päivässä kuin suinkin mahdollista . Aikaa kuluu helposti tavaroiden siirtelyyn , työkalujen valintaan tai sen oikean kuusiokoloavaimen etsiskelyyn . Toisin sanoen tuotannon tehokkuuden näkökulmasta monenlaiseen turhan tekemiseen ”, Sariola sanoo .
Suomessa on tyypillistä , että konepajoissa tehdään paljon pieniä sarjoja , tai jopa yksittäiskappaleita . Vaikka pienerätuotannossa läpimenoajat ovat lyhyitä , koneistuksen asetuksiin , siis muun muassa terien ja työkappaleiden asennuksiin , kuluu helposti paljon aikaa . Tuotannon ” tehokas peliaika ” laskee , kun asetusajat ovat suoraan pois koneen käyttökapasiteetista .
” Jos jokaisessa uuden työvaiheen käynnistyksessä erilaisten asetusten tekemisiin kuluu vaikkapa puoli tuntia , tai muutama tunti , kuten usein , se tarkoittaa sitä , että koneiden käyttökapasiteetista häviää viikkotasolla helposti päivä tai parikin joutavaan hukka-aikaan .”
Työkappaleen kiinnitys on konepajan heikoin lenkki Monet yritykset ovat onnistuneet hukka-ajan tunnistamisessa ja vähentämisessä kehittämällä joustavaa automaatiota sekä ottamalla käyttöön modulaarisia työkalujen ja työkappaleiden kiinnitysjärjestelmiä .
Konepajassa itse työstökone , työkalut , työkappale ja kiinnitin muodostavat yhdessä kokonaisuuden , jonka tehokkuuden määrää sen heikoin lenkki . Heikoin lenkki tässä kokonaisuudessa on usein työkappaleen kiinnitin .
1 / 2024 prometalli 9