prometalli 1/2022 | Page 4

TOIMITUKSELTA

DIGIAALTO VOIMISTUU JA MONIPUOLISTUU

Koronapandemian varjoon on jäänyt se seikka , että suomalaisissa yrityksissä kytee teknologinen vallankumous . Tekoäly , esineiden internet ja robotisaatio eivät ole enää vain harvalukuisten edelläkävijöiden heiniä , vaan jo ihan ” perusfirmojen ” juttu .
Joulukuussa 2021 Tilastokeskus tiedotti , että tekoälyteknologioita käyttää nyt jo joka kuudes suomalainen yritys ( 16 %). Tilastokeskuksen Tietotekniikan käyttö yrityksissä -tutkimuksen mukaan suurten yritysten tekoälyteknologioiden käyttö on yleistynyt jo 39 prosenttiin yrityksistä .
Pienimmistä 10 – 19 henkilöä työllistävistä yrityksistä 12 prosenttia ja suurimmista vähintään 100 henkilöä työllistävistä yrityksistä 39 prosenttia käyttää tekoälyteknologioita . Toimialoittain tekoälyteknologioita on käytössä yleisimmin informaation ja viestinnän ( 41 %) ja ammatillisen , tieteellisen ja teknisen toiminnan ( 30 %) toimialoilla . Muita harvemmin tekoälyteknologioita on käytössä majoitus- ja ravitsemistoiminnan ( 5 %) ja kuljetuksen ja varastoinnin ( 6 %) toimialoilla .
Mitä tekoäly sitten yrityksissä tekee ? – Tutkimuksen mukaan yritykset käyttivät tekoälyä eniten markkinoinnin tai myynnin tukena ( 31 % tekoälyä käyttävistä yrityksistä ). Myös tuotantoprosessissa ( 22 %), tietoturvallisuudessa ( 18 %), yrityshallinnon prosesseissa ja yrityksen johtamisen apuna ( samat 17 prosenttia ) käytettiin suhteellisen usein tekoälyä .
Tekoälyteknologioiden käytön aloittamista on harkinnut 13 prosenttia yrityksistä . Selvästi yleisimmin tekoälyteknologioiden käyttö on harkinnassa informaation ja viestinnän toimialalla ( 27 % yrityksistä ). Myös teollisuuden ( 19 %) ja tukkukaupan ( 17 %) toimialoilla tekoälyteknologioiden käyttöä harkitaan muita toimialoja useammin .
Esineiden internetin ( Internet of Things eli IoT ) levinneisyys on vielä kovemmalla tasolla . Sama tutkimus kertoo , että laitteita tai järjestelmiä , joita voidaan valvoa tai hallita internetin välityksellä käyttää jo 40 prosenttia yrityksistä .
Pienimmistä 10 – 19 henkilöä työllistävistä yrityksistä noin joka kolmas ( 36 %) ja suurimmista vähintään 100 henkilöä työllistävistä yrityksistä puolet ( 53 %) käyttää esineiden internetiä . Toimialoittain IoT on tutkimuksen valossa käytössä suhteellisen tasaisesti .
IoT : n käyttötarkoituksista yleisin on toimitilojen turvallisuuden valvonta ( 32 %). Seuraavaksi yleisimmät käyttötarkoitukset olivat logistiikassa ( 12 %), kuntoon perustuvassa huollossa ( 10 %) ja energiankulutuksen hallinnassa ( 10 %).
Esineiden internetin käyttö toimitilojen turvallisuuden valvonnassa on yleisintä vähittäiskaupan ( 38 %) ja teollisuuden ( 38 %) toimialoilla .
Entä missä menee automaatio ja robotiikka ? Tilastokeskus tutki asiaa viimeksi 2019 , jolloin selvisi mm . että robotteja käyttää 10 prosenttia yrityksistä . Yleisimmin robotteja käytettiin teollisuuden ( 32 %) ja vähittäiskaupan ( 12 %) toimialoilla . Teollisuusrobotteja oli kahdeksalla prosentilla ja palvelurobotteja kolmella prosentilla yrityksistä .
Palvelurobotteja käytettiin selvästi yleisimmin varastonhallinnassa ( 52 %). Kuljettamisessa palvelurobotteja käytti 40 prosenttia , siivous- ja jätteidenkäsittelytehtävissä 32 prosenttia ja valvonta- , turvallisuus- tai tarkastustehtävissä 16 prosenttia niistä yrityksistä , jotka käyttivät palvelurobotteja .
Nousussa on myös 3D-tulostaminen , jota käytti seitsemän prosenttia yrityksistä vuonna 2019 . Yleisimmin sitä käytettiin teollisuuden ( 20 %), ammatillisen , tieteellisen ja teknisen toiminnan ( 15 %) ja informaation ja viestinnän ( 10 %) toimialoilla . 3D-tulostusta teki itse neljä prosenttia ja palveluna sitä osti viisi prosenttia yrityksistä .
Konepajoilla vahvaa aluetta on automaatio , mutta parannettavaa on vielä varmasti ainakin tekoälysovellusten käyttöönotossa . ” Digiosaston ” 2020-luku on kuitenkin startannut erittäin lupaavissa merkeissä .
PETRI CHARPENTIER
1 / 2022
JULKAISIJA PubliCo Oy Pälkäneentie 19 A 00510 Helsinki puh . 020 162 2200 info @ publico . com www . publico . com
PÄÄTOIMITTAJA Petri Charpentier
TUOTEPÄÄLLIKKÖ Mirkka Lindroos
ILMOITUSMYYNTI Robert Jaakkola Mirkka Lindroos Jussi Sinkko
TOIMITUKSEN KOORDINAATTORI Linda Salminen
GRAPHIC DESIGN Riitta Yli-Öyrä
TILAAJAPALVELU puh . 03 4246 5309 tilaajapalvelu @ jaicom . com
TOIMITTAJAT Sami J . Anteroinen Ari Mononen Jari Peltoranta Merja Maukonen
KANNEN KUVA PEXELS
PAINO Printall AS
ISSN 2341-8761 ( painettu ) ISSN 2341-877X ( verkkojulkaisu )
www . prometalli . fi prometalli ( LinkedIn ) prometalli ( Facebook ) @ prometalli ( Twitter )
4 prometalli 1 / 2022