Pemamekin toimitusjohtaja Pekka Heikonen edustaa globaalia bisnesajattelua. Hän on vaikuttanut myös kansallisesti metallialan yritysten yhteisellä asialla Teknologiateollisuus ry:n hallituksessa kymmenkunta vuotta. Taustalla on oma yli 30 vuoden yrittäjäura hitsausautomaation valmistajana.
”Suomi tarvitsee vientituloja, ja niitä saadaan kansainvälisesti kilpailukykyisen teollisuuden osaamisella. Yrittäjä kantaa aina viime kädessä riskinsä. Menestyäkseen suomalainen teollisuus tarvitsee myös kannustusta ja asiantuntevaa tukea. Valmistavaan teollisuuteen ollaan jälleen investoimassa myös teollistuneissa maissa, mm. Norjassa. Suomessa ongelmana on viennin rahoituksen puute tai sen hidas saaminen”, Heikonen sanoo. ”Investoinnit ovat tärkeitä, ja tarvittavaa kasvua syntyy niiden kautta”, hän toteaa myös oman kokemuksensa perusteella. Heikosen bisnesfokus on kolmella alueella: meri- ja energiateollisuudessa, tuulivoimaloiden tuotannossa sekä ras-
TEKSTI JA KUVAT: RISTO VALKEAPÄÄ
kaassa konepajateollisuudessa. Hän sanoo, että esimerkiksi meriteollisuuden osalta tukitoimiin tarvitaan asiantuntemusta. ”Suuret risteilyalusprojektit ovat loppuun asti kilpailutettuja, eikä niistä jää juurikaan vapaata omaa pääomaa edustamaan liiketoiminnan kannattavuutta. Silti ne ovat tärkeitä suomalaiselle teollisuudelle ja alihankkija-yrityksille.” Heikonen toteaa, että risteilyaluspuolella ongelmana on liian kapea markkina. ”Asiakkaita on vain muutama ja he pystyvät viemään projektit äärimmilleen. Vientiprojekteissa joudutaan kilpailemaan monesti rahoitusjärjestelyissä, ja tässä Suomella on vielä kehitettävää.”
”Erikoistuminen kapealle sektorille on kilpailukyvyn edellytys.”
Erikoistumisella kilpailukykyä Pemamek on erikoistunut robottiautomaatioon, joka edellyttää, että yrityksessä on ”aivot”. Ne ovat Heikosen konepajan yläkerrassa. Sieltä löytyy osaamista mm. robotteja ohjaavan tietotekniikan ohjelmointiin. ”Erikoistuminen kapealle sektorille on kilpailukyvyn edellytys. Mielenkiintoisia kasvualueita ovat Kiina, USA ja EteläAmerikka. Asiakastarpeiden yksilöllinen toteuttaminen ja asiak aan kanssa yhdessä tekeminen ovat kaikkialla keskeisiä k asioita”, hän toteaa. ”Engineering eli insinööriosaaminen on avaintekijä, ja laatu on meille itsestäänselvyys. Kotipesän on oltava ensimmäisenä kunnossa, kun ajatellaan kansainvälistymistä. Tärkeitä arvoja ovat asiakasnäkökulman ymmärtäminen, työntekijöiden näkökulman arvostaminen ja yrityksen oman näkökulman kehittäminen muuttuvassa maailmassa.” Heikonen korostaa sitä, että yrityksissä on varauduttava kansainvälisen kaupanteon jatkuvaan kiristymiseen.
Palvelu ei säily, vaan se pitää tuottaa kerta toisensa jälkeen uudestaan alusta pitäen ja aina yhtä laadukkaasti”, Pekka Heikonen sanoo.
1/2013
prometalli 7