OPTINEN MONITOROINTI TOSIAIKAINEN VÄLINE SILTARAKENTEIDEN TARKASTUKSESSA JA SEURANNASSA
TEKSTI JA KUVAT: RISTO VALKEAPÄÄ
Optinen monitorointi on maailmanlaajuisesti tuhansissa kohteissa käytetty rakenteiden ennakoivan kunnonseurannan muoto. Myös Suomessa monitorointitoteutuksia on jo runsaasti. Erityisesti vanhojen teräsrakenteisten rautatie- ja maantiesiltojen rajusti kasvava kunnon tarkastuksen tarve on herättänyt omistajien voimakkaan kiinnostuksen monitoroinnin antamiin mahdollisuuksiin.
Monitorointikeskus sijoitetaan kohteessa mahdollisten huoltokäyntien kannalta sopivaan paikkaan.
Terässillat ovat päässeet huonoon kuntoon ja niiden kuormitusta on lisätty. Vanhimmat niistä on suunniteltu höyryveturiaikana. Ne on rakennettu kauan ennen kuin nykyiset nopeat henkilöjunat ja raskaat tavarajunat tulivat liikenteeseen. Tuotepäällikkö Leena Sarell-Kankaanpää Inspectasta sanoo optisen monitoroinnin olevan taloudellisesti järkevä ratkaisu tilanteessa, jossa vanhojen teräsrakenteisten siltojen rakenteellista kuntoa halutaan selvittää. ”Optisen monitoroinnin käytöllä saadaan siltarakenteista arvokasta tietoa, sekä kuormitusten lyhytaikaisista vaikutuksista että sillan pitkäaikaisesta käyttäytymisestä. Saatu tieto auttaa tekemään oikeita päätöksiä sillan turvallista käyttöä ja korjaustoimenpiteitä ajatellen sekä saavuttamaan merkittäviä säästöjä.”
50 prometalli 1/2013
Inspectan monitorointipalvelu perustuu valokuituteknolo giaan, joka on immuuni sähköisille häiriöille. Lämpötilat eivät myöskään vaikuta mittaustulokseen. Optisten kuituanturien sisällä valonsäde elää teräsrakenteen muutosten mukaisesti, ja järjestelmä tallentaa rakenteen nopeat ja hitaat ilmiöt samalla tarkkuudella ja samanaikaisesti. Mittaustuloksia tuotetaan ympäri vuorokauden reaaliajassa. Järjestelmä on täysin etäkäyttöinen ja etäluettava. Inspectan asiakkaat voivat tarkastella kohteensa käyttäytymistä ja toimintaa reaaliaikaisesti omilta päätteiltään. Kaikki mittaustieto tallentuu historiaan varmistetusti myöhempää käyttöä ja analyysejä varten. Inspectan yhteistyökumppanina ja laitetoimittajana toimii ranskalainen Osmos.