KUVA : TEKNOMA OY
”
Nesteiden säilyvyyttä voidaan hallita ilman kemikaaleja .
” Leikkuunesteiden käyttöikä on nyttemmin pidentynyt , joten nesteitä ei enää tarvitse vaihtaa niin usein kuin aiemmin ”, Teknoma Oy : n Jukka Kuusela toteaa .
Yleensä työstönesteet jakautuvat koostumukseltaan kolmeen pääryhmään : mineraaliöljypohjaisiin , puolisynteettisiin ja synteettisiin nesteisiin .
Konepajoilla on käytetty paljon esimerkiksi emulsiopohjaisia , 2 – 10 -prosenttiseksi liuokseksi vedellä laimennettuja työstönesteitä . Vesi toimii nesteissä liuottimena ja jäähdyttäjänä . Puoli- eli semisynteettiset leikkuunesteet sisältävät noin 5 – 30 prosenttia vahvasti puhdistettua raakaöljyä sekä vettä ja lisäaineita . Puolisynteettinenkin leikkuuneste on rakenteeltaan emulsio , mutta sen mineraaliöljypitoisuus on pienempi ja emulgaattoripitoisuus yleensä suurempi kuin tavallisissa emulsioissa .
Täyssynteettiset työstönesteet muodostuvat vedestä ja voitelevista kemikaaleista – usein synteettisistä estereistä ja glykolipolymeereistä – eivätkä sisällä öljyä .
Ominaisuuksia optimoidaan Erilaisilla työstönesteiden lisäaineilla parannetaan nesteiden ominaisuuksia työstötilanteissa . Parannusta haetaan usein muun muassa nesteiden lämmön- ja paineensietokykyyn – jotta voidaan ehkäistä terien liiallista kulumista –, työstönesteen viskositeetti-indeksiin sekä mikrobikasvun ja työstönesteen vaahdonmuodostuksen estämiseen .
Vaahtoamista pyritään minimoimaan , koska vaahto huonontaa nesteiden voiteluominaisuuksia .
Työstönesteitä käytettäessä on huolehdittava , ettei niistä aiheudu terveys- ja ympäristöhaittoja . Suojaamaton ihokontakti voi tyypillisesti aiheuttaa ainakin iho-oireita ja allergiaa .
Vääränlaiset nesteet saattavat myös tarpeettomasti kuluttaa tai muulla tavoin haitata työkoneita . Lisäksi ne voivat viemäriin päätyessään aiheuttaa ongelmia jätevedenpuhdistamojen toiminnalle .
Homeita ja bakteereita poistetaan turvallisesti Työstönesteitä koskeva lainsäädäntö on vuosien mittaan kiristynyt muun muassa EU-säädösten myötä .
” Yritysten toimintaan on tullut uusia rajoituksia ”, sanoo Teknoma Oy : n myyntijohtaja Jukka Kuusela .
” Nykyisin tuotteita pyritään saamaan käyttäjien ja ympäristön kannalta yhä turvallisemmiksi . Esimerkiksi formaldehydin ja myös boorin käytöstä työstönesteissä on jo luovuttu .”
Myös erilaisten säilöntäaineiden käyttöä on karsittu . Muun muassa biosideja , jotka hidastavat bakteerien ja homesienten kasvua , on pyritty poistamaan nesteistä ja korvaamaan toisenlaisilla teknisillä ratkaisuilla .
” Nesteiden säilyvyyttä voidaan hallita ilman kemikaaleja : UV-säteilyllä tai tietynlaisella valosäteilyllä pyritään nykyään estämään bakteeri- ja muita kasvustoja . Muun muassa nestevalmistaja Quaker Houghton ja Wallenius Water kehittävät yhdessä tällaista teknologiaa ”, mainitsee Kuusela .
” Veteen liukenevissa emulsioissa on vaikeaa saada UV-valoa läpäisemään nestettä , mutta tällaisia laitteistoja käytetään jo yleisesti Ruotsissa , ja myös Suomessa on muutamia käyttäjiä . Asiakkaatkin haluavat käyttöönsä yhä parempia tuotteita , joista ei ole terveydellistä vaaraa käyttäjille .”
18 prometalli 1 – 2 / 2021