pajoja , jotka ostamalla voisi ainakin itsensä työllistää – ja pienellä vaivannäöllä muutaman muunkin .
” Käytännössä ostin itselleni työpöydän , kun sitä en muuten saanut ”, hän heittää .
Yrityskauppojen ajoituskin tuntuu nyt ihan hyvältä : maan länsilaidalla tapahtuu jatkuvalla syötöllä ja autotehtaiden ja telakoiden menestys tihkuu lopulta aina myös elinkeinoelämän aluskasvillisuuteen , pk-sektorille .
” Jos ajatellaan , että semmoiset 80 prosenttia Suomen yrityksistä on alle 10 hengen firmoja , niin onhan se melkoinen määrä . Nyt suhdanteet näyttävät positiivisilta ja piristäviä esimerkkejä tulee koko ajan lisää ”, hän pohtii .
”
Konepajat hyötyisivät uudenlaisista , nykyistä joustavammista rahoitusinstrumenteista .
Investointien rahoitus joustavammaksi Yrittäjän tuskaan kuuluu , että ajoitus ilman toimivaa kristallipalloa on vaikeaa . Peltolan mukaan toimialalla on selvää , että esimerkiksi vanhentunutta konekantaa on ennen pitkää uusittava , mutta millä aikataululla – ja mistä rahoitus ?
” Konepajat hyötyisivät uudenlaisista , nykyistä joustavammista rahoitusinstrumenteista , koska jos joku haluaa ihan oikeasti kasvaa , niin kyllä sen kasvun rahoittaminen on aika haasteellista tällä hetkellä ”, Peltola pohtii .
” Myös mikroyrityksissä on sellaisia , jotka haluavat kasvaa ”, hän muistuttaa .
” Myös parit polttokokeet on tehty ja jätekatos on selvinnyt niistä todella hyvin . Kyseessä on tulevaisuuden tuote ”, pohtii Peltola , joka uskoo turvallisuusbuumin nostavan juuri tämänkaltaisia innovaatioita .
Toinen kierros yrittäjänä Peltolan katse on alati horisontissa , koska pienen on kasvettava , ettei jää isompien jalkoihin . Kokemusta yrittämisestä hänellä on jo aikaisemmalta rupeamalta metallipuolelta , vuosina 1992 – 2001 . Sitten mies oli ” vieraalla ” töissä aikansa ja aloitti lopulta insinööriopinnot .
Mutta kun Peltola valmistui vuonna 2012 , hän joutui hämmästymään : tiukassa taloustilanteessa 48-vuotias vastavalmistunut insinööri olikin paperia . Kun hän toiveikkaana laittoi työpaikkahakemuksia eri firmoihin , ei kutsua tullut edes haastatteluun .
” Tuntui ihmeelliseltä , että CV on viimeisen päälle kunnossa , mutta putosin silti heti ekalla kierroksella , ilman että olivat koko miestä nähneet ”, Peltola muistelee muutaman vuoden takaista tilannetta .
” Ei huolittu , ei haluttu .”
Pienestä liikkeelle Peltolan veri kuohahti juuri sopivasti ja hän päätyi sovittelemaan vanhaa yrittäjähattua taas päähän . Sekä Latta-Aihio että Loimaan Konepaja olivat käytännössä yhden miehen
Yrittäjän lasien läpi Yrittäjän DNA : ssa riskinottokyky on tietenkin sisäänrakennettuna , ainakin jossain määrin . Peltolan mukaan yrittäjyys on toisaalta tapa työllistää itsensä ja toisaalta elämäntapa .
” Yrittäminen on luonnekysymys ainakin siinä mielessä , että yrittäjä katsoo maailmaa aina vähän eri tavalla . Tähän kuuluu se , että taloudelliset aspektit määräävät aika pitkälle sen mikä on mahdollista ja mikä ei .”
Peltolan pajoilla ei yritetä rikkoa taivaita , vaan tavoitteena on kasvaa maltilla ja ” maksaa lainoja pois ”. Kun toimialan kustannusrakenne on varsin raskas , on syytä pysytellä loitolla isoista irtiotoista ja pitää katse tiukasti pallossa .
Kauhun tasapaino Yrittämiseen kuuluu sekin , että katse on niin haukkana pallossa , että mahdollisia onnistumisia – kuten vaikkapa ison diilin klousausta – ei ehdi hirveästi tuuletella , koska silloin vasta täytyykin juosta ja lujaa . Vastaavasti suvantovaihe tarkoittaa usein sitä , että puhelin ei soi ja yrittäjä syö kynsiään : missä tilaukset ?
” Semmoista tasapainottelua tämä on tuskailun ja kiireen välillä ”, Peltola naurahtaa . ” Toisaalta silloin kun kaikki palikat on kunnossa , homma pyörii ja tuntuu nautittavalta .”
Ja palataan vielä hetkeksi tuohon digiloikkaan . Peltola odottaa , että digitaalisten työkalujen avulla hän saa myös kalenterin kuriin nykyistä paremmin .
” Esimerkiksi erilaisia rutiinitehtäviä sujuvoittamalla voi saada uudenlaista ryhtiä ajankäyttöön .” n
14 prometalli 1 – 2 / 2018