prointerior 5/2017 | Page 63

olevaa elektronista musiikkia. Ravintolakokemus olisi täysin erilainen, jos olisimme päättäneet soittaa esimerkiksi rock-klassikoita.”
Ennen kuin Westerholmista tuli ravintola-alan yrittäjäliikemies, hän niitti mainetta räppärinä nimellä Andu. Studiotyöskentelyn myötä hänelle kävivät tutuiksi suomalaisen äänentoistolaitteita valmistavan Genelec Oy: n kaiuttimet, joten hän on tehnyt yhteistyötä yrityksen kanssa ravintoloiden äänentoiston toteuttamisessa.
” Ajatuksena oli, että suhteellisen pienikokoisilla kaiuttimilla saadaan pieniin ravintoloihin laadukas äänimaailma”, Genelecin AV-asennuskaiuttimien tuoreryhmäpäällikkö Sami Mäkinen muistelee.
Mäkinen on huomannut, että yrittäjät ovat julkitiloja suunnitellessaan nykyään valmiimpia laittamaan rahaa äänentoiston laatuun kuin ennen. Investoinnilta halutaan pitkäikäisyyttä.
" Todennäköisesti emme ole se ostohinnaltaan edullisin vaihtoehto. Jos ainostaan kertaluontoinen hankkimiskustannus ratkaisee, niin emme ole vahvoilla ", hän toteaa.
" Jos investointia kuitenkin tarkastelee pidemmällä tähtäimellä, niin silloin meidän arvo tulee esille: meillä on kotimainen, laadukas tuote, joka on tehty kestämään vuosikymmeniä jopa ammattikäytössä.”
Aktiivikaiuttimilla enemmän säätövaraa Julkitilasuunnittelussa otetaan äänimaailma, musiikki ja akustiikka huomioon nykyään entistä aikaisemmassa vaiheessa.
” Kaiuttimet ja muu äänentoistoon liittyvä saattoi ennen tulla harmillisen myöhäisessä vaiheessa mukaan projektiin, ja lisäksi valittiin nopeasti mitä edullisesti vain oli saatavilla. Nyt ymmärretään, että laadukas äänentoisto parantaa kokonaisvaltaista kokemusta niin paljon, että siihen ollaan valmiita satsaamaan”, Mäkinen toteaa.
Kaiuttimen sijoituspaikka vaikuttaa siihen, kuinka musiikki toistuu. Esimerkiksi ravintoloissa kaiutin asennetaan usein kattoon lähelle huoneen nurkkaan, jolloin äänen alemmat taajuudet korostuvat. Tällöin ääni puuroutuu.
Aktiivikaiuttimia voidaan kalibroida, jolloin tämän kaltaiset ongelmat on mahdollista eliminoida. Perinteisillä passiivikaiuttimilla näin ei voi tehdä.

Laadukas äänentoisto parantaa kokonaisvaltaista kokemusta.
Lisää kuvia digilehdessä!
” Meidän aktiivikaiuttimilla pystytään tiputtamaan basson tasoa, jolloin ääni saadaan selkeämmäksi. Ihmiset kuulevat äänen hyvin, eikä sitä tarvitse toistaa liian kovalla voimakkuudella”, Mäkinen kertoo.
Julkitilan viihtyisyyden kannalta oikealla äänenvoimakkuudella on merkitystä. Seurusteluravintolassa musiikki ei saa olla niin kovalla, että asiakkaiden keskustelusta ei tule mitään. Toisaalta ravintolassa ei saisi olla liian hiljaistakaan.
” Tyhjä tila pitää täyttää äänellä, jotta kun päivän ensimmäinen, toinen tai kolmas asiakas saapuu, niin heille ei tule orpo olo. Musiikki luo tilaan matalan kynnyksen ja kodikkuuden”, Anders Westerholm sanoo.
Westerholm heittääkin haasteen äänentoiston tekniikkaa kehittäville tahoille.
” Olisi hyvä pystyä luomaan tulevaisuudessa tiloja, joissa äänentoisto reagoi reaaliaikaisesti ympäristöön. Jos ravintolassa on täyttä ja kova puheensorina, niin musiikki olisi automaattisesti kovemmalla.”
Vastaavasti hiljaisempina hetkinä musiikin tulisi olla vaimeampaa. Lisäksi Westerholm toivoo tulevaisuuden laitteisiin ominaisuutta, joka osaisi automaattisesti säätää äänen voimakkuuden lisäksi äänentaajuutta niin, että musiikki kuuluisi mutta häiritsisi keskustelemista mahdollisimman vähän.
Tähän nykyajan laitteet eivät vielä kykene, mutta monenlaista muuta kehitystä on tapahtunut. Esineiden internet on tullut useisiin laitteisiin, myös kaiuttimiin, mikä avaa uusia mahdollisuuksia myös julkitilojen äänentoistoon. Sami Mäkisen mukaan IP-audio on kuuma aihe. IP-audiossa ääni kulkee digitaalisesti esimerkiksi verkkokaapelia pitkin.
” Meilläkin on yksi IP-kaiutinmalli, jolla pystytään verkkokaapeloinnin avulla toteuttamaan isoja kokonaisuuksia. Jos tilassa on kymmeniä tai jopa satoja kaiuttimia, yhden tietokoneen ruudulta voidaan tarkkailla, toistavatko ne kaikki oikein vai onko yksi niistä viallinen”, Sami Mäkinen kertoo.
Ulkonäkö merkitsee IP-audio voi helpottaa kaapelointia, sillä monessa julkisessa rakennuksessa on nykyään verkkopistokkeet seinissä jo valmiina. Tulevaisuudessa samassa verkkokaapelissa voi kaiuttimeen kulkea myös virta, mikä yksinkertaistaa kaapelointia entisestään.
5 / 17 prointerior 63