prointerior 5/2017 | Page 58

ERGONOMIAN ESIINMARSSI JATKUU VAHVANA

TEKSTI: SAMI J. ANTEROINEN KUVA: ONGO ® GMBH
Muutaman vuoden sisällä ergonomiasta käytävä keskustelu on” noussut uudelle tasolle”, toteaa Top-Cousins Oy: n toimitusjohtaja Robert Skurnik. Perin harvassa ovat nyt ne yritykset, joissa ergonomian merkitystä ei tiedosteta, ainakin pintapuolisesti – ja sekin jo ymmärretään, että panostamalla ergonomiaan saadaan terveempiä ja tuottavampia työntekijöitä.
” KESKUSTELU ON siirtynyt koko ajan enemmän ja enemmän ennaltaehkäisevään suuntaan, eli siihen, että ongelmiin käydään käsiksi ennen kuin ne räjähtävät käsiin. Tämä kertoo siitä, että yrityksissä on uudenlaista ja kauaskantoisempaa ajattelua työhyvinvointiin liittyen”, toteaa Skurnik, joka on ollut alalla jo vuodesta 1981.
Skurnikin mukaan iso kiitos muutoksesta kuuluu työfysioterapeuteille, jotka ovat väsymättä vieneet hyvää sanomaa eteenpäin – silloinkin kun kulmahuoneista kuuluu murinaa ja marinaa kustannuksista.
” Haasteet sinänsä ovat pysyneet toimistotyössä aika samanlaisina. Edelleenkin kysymys on siitä, että ihmiset pitää saada liikkeelle monipuolisemmin.”
Koko skaala käyttöön Viime aikojen trendejä on ollut työpisteen säädettävyys sähköpöytien lyödessä itseään isosti läpi. Samalla työntekijälle tulee mahdolliseksi käydä läpi erilaisia työasentoja päivän aikana, staattisesta istumisesta aktiivisten puoli-istuvien asentojen kautta aina seisomatyöhön saakka.
” Ja esimerkiksi palaveriin mennessä neukkarin pöytä saattaa olla jo valmiiksi korotettu seisomista varten”, tietää Skurnik.
Joka paikassa ei eletä missään ergonomian Shangri-La’ ssa. On varsin tavallista, että ergonomian lippua heiluttavat korkeimmalla isot yritykset, joilla on työhyvinvointiohjelmat,-resurssit ja-prosessit. Lisäksi hyödyt ja haitat ovat helpoimmin mitattavissa näissä isoissa taloissa. Pk-puolella tilanne ei ole yhtä homogeeninen, vaan käytäntöjä on joka lähtöön.
” Sairauspoissaolojen kustannukset ovat jo yksinään sellainen taloudellinen seikka, joka saa työnantajat miettimään uusiksi ergonomiaa”, Skurnik toteaa.
Dynaamisempi on parempi Myös esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön antamat ohjeistukset tähtäävät staattisen istumisen vähentämiseen. Kaiken aikaa kehitetään uusia, innovatiivisia ratkaisuja, joilla staattisen istumisen katkaisu nidotaan luontevaksi osaksi työtä.
” Lehdistä on saatu lukea jo jonkin aikaa, että istuminen tappaa – ja nyt tulee koko ajan ratkaisuja, joiden avulla saadaan lisää liikettä ja vipinää konttorien arkeen.”
Kun multispace yleistyy konttoreissa, työpaikoille saadaan erilaisia tiloja, jotka sopivat tiettyyn funktioon – tai vaikka mielentilaan. Skurnik toteaa, että vaikkapa jättimäinen lököttelytuoli voi olla omiaan, jos halutaan houkutella luovia energioita esiin.
” Kaikenlainen monimuotoisuus on hyväksi.” Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että aina ei tarvita edes rahaa aktiivisemman työelämän rakentamiseksi: esimerkiksi kävelypalaveri on oiva tapa saada liikuntaa ja happirikasta verta aivoihin.
Päivittäinen happihyppy on yksi esimerkki siitä, että olemme jatkuvasti” löytöretkellä” kohti sellaista työympäristöä, jossa voimme sitä paremmin, mitä enemmän käytämme kehoamme.
” Fyysisen aktiviteetin tarve on meissä aika syvällä”, summaa Skurnik. n
58 prointerior 5 / 17