prointerior 5/2016 | Page 66

Tulevaisuudessa teknologiaa on varmasti tulossa märkätiloihin vielä lisää.
Tuoteasiantuntija Petra Myllynen Geberit Oy: stä katsoo, että tällä hetkellä haetaan märkätiloihin toisaalta linjakkuutta ja keveyttä, toisaalta myös uusia materiaaleja kuten esimerkiksi kiiltävästä kromista poikkeavia hanoja ja metalliosia( mustaa, kuparin ja jopa kullan väriä).
” Valaistus on myös tärkeässä asemassa. Erilaiset epäsuorat valonlähteet ovat suosittuja ja erityisesti LED-ratkaisuja suositaan perinteisten halogeenien ja loisteputkien sijaan. Uutta teknologiaa esiintyy valaistuksen lisäksi myös esimerkiksi peilikaappeihin integroiduissa USB-liittimissä.” Myllysen mukaan tulevaisuudessa teknologiaa on varmasti tulossa märkätiloihin vielä lisää.
” Puhtaanapidon helppous on yksi tärkeä aspekti märkätilojen suunnittelussa. Kalusteet halutaan pitää irrallaan lattiasta ja esimerkiksi seinävessojen suosio lisääntyy tasaiseen tahtiin”, toteaa Myllynen.
” Esimerkiksi IDO-tuotteissa uusi trendi on huuhtelukauluksettomuus, mikä lisää wc-hygieniaa huomattavasti.”
Myllysen mukaan tällä hetkellä ollaan tilanteessa, jossa monet märkätilojen suunnittelua ohjaavat määräykset ovat suunnittelijoille hiukan hämäriä.” Erityisesti sähkömääräyksiin liittyvät asiat aiheuttavat paljon hämmennystä, kun niitä tulkitaan monin eri tavoin. Sen vuoksi mennään usein niin’ varman päälle’ että monet mahdollisuudet jäävät käyttämättä”, hän harmittelee.
” Tässä kohtaa voisivat määräysten laatijatkin katsoa peiliin, koska ohjeet on usein todella vaikea tulkita. Myös viemäröintiin liittyvät asiat tuntuvat olevan usein huonosti selvillä.”
Arkkitehtien / suunnittelijoiden vahvuuksiin Myllynen laskee” ilman muuta” materiaalituntemuksen, eli suunnitteluväki kyllä tietää, mitä materiaaleja on markkinoilla ja myös niiden ominaisuudet.
” Myös toimivien pohjaratkaisujen löytäminen kuuluu suunnittelijoiden vahvuuksiin. Erityisesti arkkitehdeilla on lisäksi paljon luovuutta ja loistava visuaalinen hahmotuskyky”, kehaisee Myllynen.
Suunnittelijoiden visioita myös toteutetaan suhteellisen laimentamattomina, Myllynen katsoo.” Jos puhutaan lähinnä julkisten tilojen suunnittelusta, niin mielestäni suunnittelijoilla on aika paljon vapautta suunnittelutyössä – ja rahaakin on käytettävissä kohtuullisesti märkätilojen toteuttamiseen.”
Myllynen myöntää, että kohteita on toki joka lähtöön, mutta yleisnäkymä on luovuutta tukeva ja suosiva:
” Suurimmassa osassa hankkeita ei minun mielestäni tällä hetkellä noudateta kovinkaan konservatiivista linjaa. Mielikuvituksen tukena on kehittynyt teknologia: tekniikka on jo niin pitkälle kehittynyttä ja kaikkien saatavilla, että voidaan keskittyä fiiliksiin ja erottumiseen”, Myllynen arvioi. n
KUVA: GEBERIT OY
KUVA: IDO
Carl-Johan Sandblom Geberit Oy: stä on sitä mieltä, että arkkitehdit ja suunnittelijat ovat hyvää vauhtia kääntymässä eurooppalaisempaan suuntaan märkätilojen sisustusratkaisuissa – mikä näkyy esimerkiksi laattakoossa.
” Kun ennen 10x10 laatta oli aika standardi seinässä ja lattiassa, nyt on rinnalle tullut selvästi isompia kokoja. Myös kliininen valkoinen on väistymässä, nyt saa jo käyttää eri värisävyjä”, Sandblom toteaa.
Julkisissa kohteissa kuten kylpylöissä ja hotelleissa korostuu vielä hygieenisyyden ja helppouden vaatimus: esimerkiksi lattia halutaan vapaaksi, jotta se on helpompi siivota.
” Jos ajatellaan esimerkiksi hotellien kylpyhuoneita ja vieraiden nopeaa kiertoa, niin kyllä kylppäri täytyy olla nopea ja kätevä siivota.”
Sandblomin mukaan kotimainen suunnittelijakaarti on hyvässä vedossa: visuaaliseen ymmärrykseen yhdistyy vahva materiaalitietoisuus. Jos jokin puute pitäisi nimetä, niin se liittyy teknisten speksien lukemiseen oikein kaikissa tilanteissa – aina ei suunnittelija heti sisäistä, millaisia esimerkiksi tilaan liittyviä tarpeita tietty ratkaisu tuo mukanaan.
” Esimerkiksi seinä-wc: n asennuksessa pitää huomioida, että seinän takana on tarpeeksi tilaa”, toteaa Sandblom, mutta lisää myös, että suurin osa arkkitehdeistä ja suunnittelijoista on” erittäin hyvin kartalla” näiden asioiden suhteen.
” Sekin on positiivista, että sisustussuunnittelijat kyllä kysyvät, jos ovat epätietoisia jostain.”
Sandblomin mukaan tuotetietoisuus on kovassa kurssissa, koska suunnittelijat hakevat aina sitä uusinta ja säväyttävintä, myös märkätiloihin.
” Uudet tuotteet ja toteutustavat antavat mahdollisuuksia vaikka mihin. Mihinkään peruskylppäriin ei tarvitse tyytyä.” Ja harva asiakas ihan standardia haluaakaan: tilaajapuolella seurataan trendejä myös ja arvostetaan näyttävyyttä.
Valitettavasti” kuningas euro” on kuitenkin edelleen herra ja hidalgo monella työmaalla. Sandblom huomauttaa, että sisustusarkkitehdin kynästä on voinut tulla täydellinen, elinkaarimalliin taivutettu visio, mutta rakennusliike torppaa sen kylmästi kustannuksiin vedoten.
” Silloin hyvin tehty ajatustyö riisutaan minimiin”, Sandblom harmittelee. n

Uudet tuotteet ja toteutustavat antavat mahdollisuuksia vaikka mihin.
66 prointerior 5 / 16