prointerior 5/2016 | Page 47

Jopa 90 prosenttia pintaan kohdistuvasta äänestä voidaan vaimentaa pois.
Teollisuustyöpaikkojen äänimaailma haasteena” Äänimaailma työpaikalla vaikuttaa työhyvinvointiin”, arvioi arkkitehti, tekn. tri. h. c. Alpo Halme helsinkiläisestä Arkkitehtitoimisto Alpo Halme Oy: stä.
” Erityisesti äänillä on merkitystä teollisuudessa, missä ne voivat jopa aiheuttaa työntekijöille kuulovaurioita – mutta muutoinkin äänet voivat vaikuttaa häiritsevästi.”
Kun teollisuustyöpaikalla halutaan hallita ääniympäristöä, on ensiksi katsottava, voidaanko muuttaa melua aiheuttavia prosesseja.
” Esimerkiksi pullotehdas voidaan suunnitella siten, että pullot eivät kilise linjalla kovinkaan paljon toisiaan vasten. Aikanaan olen suunnitellut Euroopan ensimmäiset hiljaiset pullottamot, muun muassa Alkon Rajamäen tehtaalle”, Halme kertoo.
Toisaalta voidaan parantaa äänenvaimennusta tai sijoittaa meluisimmat prosessin osat kauemmas varsinaisista työtiloista.
” Paperitehtaillekin rakennettiin valvomot alun perin siksi, että saatiin rauhallisempi työtila. Vielä nykyisinkin teollisuudessa esiintyy melua, mutta prosessien kauko-ohjaus voi parantaa asioita”, Halme mainitsee.
Toimistopuolella häiritsevät äänet ovat ongelma etenkin avotoimistoissa.
” Olisi hyvä pohtia, voidaanko työtä ylipäätään tehdä tarkoituksenmukaisella tavalla avotilassa. Luova työ vaatii omaa rauhaa ja mahdollisuutta keskittyä ajatustyöhön”, muistuttaa Halme.
” Kenties osalle henkilöstöstä voitaisiin järjestää omat huoneet tai erillisiä varattavia tiloja.”
Nykyisissä monitilatoimistoissa usein onkin mahdollista työskennellä hiljaisessa tilassa.
” Esimerkiksi lasilla voidaan eristää ääntä, kun toteutetaan oikeanlaisia rakenteita. Kuitenkaan lasi ei ole erityisen hyvä eristysmateriaali. Läpinäkymättömän materiaalin käyttö ääneneristykseen olisi halvempi ratkaisu”, Halme sanoo.
Mikäli avoimessa tilassa on kova katto, materiaali heijastaa ääntä eri puolille tilaa ja voimistaa suoraan etenevää ääntä.
” Tätä ilmiötä voidaan ehkäistä materiaalilla, joka muuttaa ääntä kitkan avulla lämmöksi. Jopa 90 prosenttia pintaan kohdistuvasta äänestä voidaan vaimentaa pois.”
” Toisaalta liian hiljainen toimisto on pahasta. Tilassa tarvitaan tietty määrä taustaääntä.” n
Hälyäänet hallintaan Työtilan akustiikkasuunnitelmia tehtäessä on ensiksi syytä kartoittaa, millaista toimintaa kyseiseen tilaan on tulossa.
” Akustiikkaratkaisut perustuvat nimenomaan toiminnallisiin tarpeisiin”, toteaa akustiikkakonsultti Nella Näveri Akukon Oy: stä.
Tyypillisesti työtilojen akustiikkasuunnittelijat toimivat yhteistyössä arkkitehdin, sisustussuunnittelijan sekä tilan tulevien käyttäjien kanssa.
Näverin mukaan hyviä akustiikkaratkaisuja tarvitaan sekä uudiskohteissa että saneerauksissa, samoin kuin tilojen käyttötarkoitusta muutettaessa.
” Vaikka nykyään on siirrytty suunnittelemaan puhtaiden avotoimistojen sijaan monitilatoimistoja, myös niissä työskennellään suuren osan aikaa avotoimistoympäristössä. Jotta keskittyminen avotoimistossa on mahdollista, hälyäänet on saatava hallintaan.”
Näverin mukaan avotoimistoissa hallitaan ääntä kolmella tavalla. Tilaan lisätään ensiksikin vaimennusta.
Avotilan alakattoon tyypillisesti sijoitetaan ääntä vaimentavia materiaaleja.
” Myös seinä- sekä ikkunapintoja on yleensä tarpeen hyödyntää vaimennuksessa”, Näveri sanoo.
Nykyään esimerkiksi ääntä vaimentaville paksuille verhoille on olemassa muitakin vaihtoehtoja. Useampi valmistaja on kehittänyt ilmavia, läpikuultavia kankaita, jotka imevät ääntä melko tehokkaasti.
Toiseksi avotoimistoon asennetaan yleensä sermejä, jotka estävät äänen kulkua työpisteiden välillä. Lisäksi voidaan käyttää peittoäänijärjestelmää, joka peittää muualta toimistosta kuuluvia ääniä.
” Hyvin vaimennetussa, hiljaisessa ympäristössä pienetkin äänet erottuvat. Kaiuttimista soitettava peittoääni peittää työpisteiden välillä kulkevaa ääntä. Kun käytetään tasaista kohinaa, se ei itsessään häiritse työntekoa.”
” Avotoimiston äänenhallintaa helpottaa lisäksi, jos tilaa on mahdollista jakaa pienempiin osiin umpitilojen lomaan.”
Avotiloissa on usein sekä hälyääntä että monenlaista visuaalista hälyä, kuten ohi kulkevia ihmisiä. Kaikki työt eivät välttämättä sovellu kovin hyvin tehtäväksi avotoimistossa.
Monitilatoimistoissa tarvitaankin niin sanottuja vetäytymistiloja sellaisia töitä varten, jotka tuottavat ääntä tai vaativat keskittymistä. Hiljaista tilaa tarvitaan myös neuvottelutiloiksi ja’ puhelinkopeiksi’.
” Näistä tiloista ei vielä ole virallisia suosituksia, mutta käytännössä tarvitaan yksi vetäytymistila noin 5 – 10 työntekijää kohti”, Näveri arvioi.
Akustiikan ja tilasuunnittelun lisäksi työympäristön toimivuuteen vaikuttaa työyhteisön toimintakulttuuri ja yhdessä sovitut pelisäännöt.
” Ennen uusissa työtiloissa aloittamista on tärkeä sopia miten tiloja käytetään. Monitilatoimiston etikettiin liittyen pohditaan esimerkiksi miten avotoimistossa pyydetään apua, miten näytetään, että nyt ei saa häiritä tai minkä pituisen puhelun voi puhua omalta työpisteeltään." n
KUVA: AKUKON OY

Hyviä akustiikkaratkaisuja tarvitaan sekä uudiskohteissa että saneerauksissa.
5 / 16 prointerior 47