prointerior 5/2016 | Page 38

ILMOITUS
KUVA: ANDERS PORTMAN
KUVA: HELJÄ KORKALA

TEE NIIN KUIN OPETAT

HELVAR RAKENSI UUSISTA TOIMITILOISTAAN IHMISKESKEISEN VALAISTUKSEN SHOWROOMIN

TEKSTI: SAMI J. ANTEROINEN
Vuoden pimein aika lähestyy. Tehokas keino taistelussa pimeyttä ja kaamosmasennusta vastaan on luonnollisesti valo. Pääkonttorimmekin valaistus siirretään ihmiskeskeisesti talviasetuksille.
VALAISTUSRATKAISUJEN EDELLÄKÄVIJÄ Helvar päätti ottaa kaiken irti ihmiskeskeisestä valaistuksesta – omissa toimitiloissaan. Helvarin uudet, Espoon Keilarannassa sijaitsevat tilat ovat todellinen” valon valtakunta”, jossa valot ovat säädettävissä työpisteittäin ja neuvotteluhuoneissa on läsnäolotunnistimet. Lisäksi uusissa tiloissa on kiinnitetty huomiota valaistuksen ergonomiaan ja energiatehokkuuteen sekä valokatoilla luotuun päivänvaloon.
Myyntipäällikkö Paula Ristoja muistuttaa, että eri-ikäiset, erilaisia työtehtäviä tekevät ihmiset tarvitsevat erilaista valaistusta.
” Me hyödynnämme toimistollamme erilaisia värilämpötiloja valaistuksessa, sillä se tukee ihmisten työskentelytapoja. Toimistomme valaistus mukautuu myös sen mukaan, miten tiloihin virtaa päivänvaloa, jolloin keinovalon määrä tiloissa pienenee ja säästämme energiaa”, kertoo Ristoja.
Valaistusratkaisuja on myös helppo mukauttaa, mikäli tilojen käyttötarve muuttuu. Helvarin toimistolla jokainen valaisin on oma älykäs yksikkönsä, jota voidaan tarvittaessa ohjata erikseen.
Pöytä on katettu Myyntijohtaja Jukka Riikkulan mukaan edelläkävijäyritykset etsivät valaistukseen” älykkäitä kokonaisratkaisuja”, joissa draivereina ovat led-teknologia, valonohjaus ja inhimillinen ote.
” Markkinoille tulee koko ajan uudenlaisia tapoja hyödyntää valaistusta, parantaa ihmisten hyvinvointia ja saada aikaan merkittävää energiansäästöä.”
Riikkula muistuttaa, että valaistuksen säätäminen valonohjausjärjestelmällä tuo merkittäviä säästöjä. Valaistukseen käytettyä sähköenergiaa voidaan konttoreilla vähentää jopa yli 70 prosenttia.
” Suurin säästö tulee älykkäästä ohjausjärjestelmästä ja siirtymisestä led-valaistukseen. Lisäksi säästöä tulee pienemmästä ilmanvaihdon tarpeesta, kun led-valaistus ei lämmitä entisen valaistuksen tapaan”, hän kuvailee.
Takaisinmaksuaika tällaisessa kuviossa – koko valaistuksen osalta – on muutaman vuoden luokkaa; pelkän ohjausjärjestelmän kustannus taas kuitataan vajaassa vuodessa. Riikkula muistuttaa, että tähän päälle tulee sitten vielä piristysruiske työpaikan tuottavuuteen: hyvin suunnitellulla valaistusratkaisulla voidaan tutkimusten mukaan saada aikaan useiden prosenttien parannus työn tuottavuudessa.
” Kun työympäristössä on hyvä ja laadukas valaistus, ihmiset viihtyvät paremmin ja jaksavat enemmän”, hän summaa.
Uutta virtaa hoivaan Paula Ristoja kertoo, että esimerkiksi sairaaloissa, joihin asennetaan uudisrakentamisen ja korjausten yhteydessä uusia valaistusjärjestelmiä, on huomattu teknologian kehittyminen.
” Sairaaloiden valaistut käytävät ovat turvallisuustekijä, mutta käytävissä ei tarvitse olla kaiken aikaa täysi valaistus. Vastaavasti potilashuoneisiin uudet valaistuskonseptit antavat mahdollisuuksia kehittää henkilökohtaisempia valaistusratkaisuja, jotka tukevat hoitotyötä.”
Valojen säädön avulla voidaan myös yötyötä tekevien vireyttä parantaa niin, että valaistus säädetään mukailemaan päivänvaloa. Järjestelmä voidaan rakentaa myös siten, että valoja säädetään automaattisesti vuorokaudenajan mukaan: valoisina kesäpäivinä tiloissa käytetään vähemmän keinovaloa kuin talvella.
Kovan luokan tutkimustyötä Helvar haluaa olla tiiviisti mukana ihmiskeskeisen valaistuksen kehityksessä. Helvarin Keilaniemen kehitysyksikkö tekee yhteistyötä naapurissa sijaitsevan Aalto-yliopiston kanssa. Yritys tekee yhteistyötä yliopiston kanssa myös Tampereella, jossa sen tilat sijaitsevat yliopiston kampuksella Hervannassa.
Jukka Riikkula katsoo, että ihmiskeskeinen valaistus tekee parhaillaan läpimurtoa isompiin ympyröihin:
” Ihmiskeskeinen valaistus on vasta pääsemässä vauhtiin.” n
38 prointerior 5 / 16