prointerior 3+4/2021 | Page 21

KUVA : PENTIK
Yksilölliset keraamiset laatat vaativiin kohteisiin Entisöintikohteissa täsmälleen oikeanlaisten keraamisten laattojen löytäminen vakiomallistoista voi olla haastavaa tai mahdotonta . Laattojen tilaaminen mittatilaustyönä varmistaa täsmälleen oikeanlaisen lopputuloksen . Pentik on toteuttanut uniikkilaattoja useisiin vaativiin kohteisiin .
” Aloitimme kohteeseen räätälöityjen laattojen valmistamisen viitisen vuotta sitten Helsingin Kaupunginteatterin peruskorjaushankkeessa . Julkisivussa käytettyjä erikoisvalmisteisia laattoja ei enää ollut saatavilla , joten laatat oli teetettävä . Meillä on pitkä ja vahva osaaminen keramiikan valmistamisesta , ja tartuimme innolla haasteeseen ”, kertoo Pentikin kehitysjohtaja Harri Bergman .
Laattoja voi tilata entisöinti- ja saneerauskohteisiin ja uudiskohteisiin sekä sisä- ja ulkotiloihin . Esimerkiksi Helsingin Original Sokos Hotel Vaakunan uudistuksessa kiinteistöön palautettiin 1990-luvulla poistettuja laattapintoja . Suojelukohteen laattojen tuotekehityksessä Pentik teki tiivistä yhteistyötä Helsingin kaupunginmuseon sekä arkkitehdin ja urakoitsijan kanssa .
” Original Sokos Hotel Vaakunan projekti oli kiinnostava . Laatat onnistuivat todella hyvin , ja yhteistyö oli sujuvaa ja mukavaa ”, Bergman sanoo .
Tuotekehityksen tuloksena huippulaatua Tilauslaattoja valmistettaessa peruslähtökohtana on aina tekninen kestävyys , jota seuraavat oikea muoto , värisävy , kiilto ja struktuuri . Täsmälleen oikeanlaisen ulkonäön ja ominaisuuksien saavuttaminen vaatii perusteellista tutkimustyötä sekä materiaali- , lasitus- ja polttokokeita . Tuotekehityksen aikana laatoista valmistetaan mallikappaleita .
” Jokaisessa tilausprojektissa tuotekehitys aloitetaan alusta ja lopputuloksena syntyy uniikki tuote . Tuotantokapasiteettimme riittää suuriinkin tilauksiin , mutta valmistamme myös pieniä , muutamien kymmenien laattojen tilauksia ”, Bergman sanoo .
Tuotekehitys alkaa tilaustyöhön sopivan ja laadukkaan saven valinnasta , minkä jälkeen etsitään sopivat materiaalit halutunlaisen ulkonäön luomiseksi . Esimerkiksi lasitteissa käytettävien materiaalien vaatimukset ovat muuttuneet , joten oikeat sävyt ja kuvioinnit on luotava uusien määräysten mukaisista raaka-aineista .
KUVA : PENTIK
” Entisöintikohteissa erityisen kiinnostavaa on alkuperäisen laatan jäljittely modernilla teknologialla . Vanhoissa laatoissa on usein valmistustekniikasta johtuvia poikkeamia , jotka nykypäivän tekniikalla on tehtävä tarkoituksella . Lopputuloksena on alkuperäisen näköinen laatta , jonka tekniset ominaisuudet ovat huippuluokkaa ”, kertoo Bergman . n

Entisöintikohteissa erityisen kiinnostavaa on alkuperäisen laatan jäljittely modernilla teknologialla .
3 – 4 / 21 prointerior 21