prointerior 3+4/2018 | Page 12

Ihmiskeskeinen valaistus on vahva trendi oppimisympäristöjen valaistuksessa tällä hetkellä.
Product Management Manager Toni Anttila Enstosta muistuttaa, että energiatehokas valaistus syntyy hyvistä tuotteista, hyvästä suunnittelusta ja toteutuksesta.
” Laadukkaassa ja energiatehokkaassa koulutusympäristöjen valaistuksessa on ensisijaisesti otettava huomioon riittävä valaistusvoimakkuus tiloissa tapahtuvien tehtävien suorittamiseen, huomioiden kuitenkin, ettei häikäisyä synny. Oppimis- ja koulutusympäristöihin hyvä valaistus toteutetaan oikealla valaisinratkaisulla ja käyttöön soveltuvalla optiikalla”, hän summaa.
Energiatehokas valaistusratkaisu on Anttilan mukaan neljän tekijän summa. Ensinnäkin valaisin on toteutettu energiatehokkaasti ja se soveltuu asennuskohteeseen. Lisäksi valaistus on suunniteltu ja toteutettu huolellisesti, huolto-ohjelma laadittu ja sitä noudatetaan.
” Sitten pitää vielä miettiä ohjausratkaisut kohteeseen soveltuviksi ja kohteessa tulee asianmukaisesti mitata ja seurata energiankulutusta”, Anttila toteaa.
Näyttöpääte- ja tablettityöskentely on yleistynyt luokkahuoneissa, jolloin käyttömukavuus ja kiiltokuvastuminen on huomioitava valaisimen valinnassa.” On myös tärkeää, että valaistusta voidaan säätää tarpeen ja tilan käytön mukaan”, Anttila toteaa ja huomauttaa, että ohjauksessa ja varsinkin energiansäästössä on nähty se alan suurin kehitys viime aikoina.
” Oikealla valaistusratkaisulla voi vähentää energiakustannuksia jopa 80 % vuodessa. Kun yhdistää LED-valaisimet ja ohjausjärjestelmän, saa kustannustehokkaimman valaistusratkaisun”, hän uskoo.
Anttilan mukaan ihmiskeskeinen valaistus( Human Centric Lighting) on vahva trendi oppimisympäristöjen valaistuksessa tällä hetkellä. Ihmiskeskeinen valaistus tarkoittaa valkoisen valon värilämpötilan ja valaistusvoimakkuuden säätämistä ja valaistuksen suunnittelua loppukäyttäjän tarpeiden mukaisesti.
” Suomessa toteutuksia on vielä vähän, vaikka LED-valaisimien yleistymisen myötä tämä on tullut varsin helpoksi toteuttaa.”
Anttila huomauttaa, että valaistusjärjestelmiltä vaaditaan joustavuutta, koska oppimisympäristöissä tilojen käyttötarkoitus ja jopa käyttäjät saattavat vaihtua viime hetkillä. Oikeanlaiseen valaistukseen tulee panostaa, koska tutkimusten mukaan sen avulla todella pystytään vaikuttamaan oppimistuloksiin. n

Valo on biologisesti tärkeä osa visuaalisia ja emotionaalisia toimintoja.
PERFORMANCE iN LIGHTING Oy: n toimitusjohtaja Tero Bastman toteaa, että digitalisoituminen ja uudet oppimismetodit näkyvät tämän päivän oppimis- ja koulutusympäristöjen valaistussuunnittelussa ja näin asettavat sille omat haasteensa.
“ Valaistus on keskeisessä osassa oppimisprosessia. Mitä parempi valo on oppimistiloissa, sitä enemmän informaatiota voidaan vastaanottaa, työstää ja tallentaa eli oppia. Oikea valo tehostaa oppimista, joka motivoi ja pidentää keskittymiskykyä. Yksinkertaisesti sanottuna: oikealla valolla oppii paremmin”, pohtii Bastman.
Uuden lähestymistavan mukaan valo on biologisesti tärkeä osa visuaalisia ja emotionaalisia toimintoja. Bastman muistuttaakin Human Centric Lighting-koulukunnan teeseistä, joiden avulla toteutetaan oikeanlainen valon teho ja väri oikeaan aikaan.
Energiatehokkuus on myös tärkeä tekijä kouluissa, kun halutaan säästää taloudellisia resursseja ja samalla suojella ilmastoa. Bastman katsoo, että loppupelissä moni asia määrittää, kuinka taloudellinen valaistusjärjestelmä on.
” Viime vuosina LEDit ovat asettuneet markkinoille, koska se on tällä hetkellä taloudellisin ja energiatehokkain vaihtoehto”, sanoo Bastman. Hänen mukaan kouluihin tarvitaan LEDit, joissa on laadukkaat virtalähteet ja hyvin suunniteltu valonlähteen lämpötilanhallinta. Näin LED-valaisimet voidaan sijoittaa optimaaliseen käyttöön ja ne ovat myös pitkäikäisiä.
Bastmanin mukaan keskusteleminen vain taloudellisista tai muotoilunäkökohdista ei ole riittävää.“ Ammattimainen ja hyvä valaistussuunnittelu on suositeltavaa, koska koulussa on erilaisia tiloja, jotka vaativat erilaisia valaisturatkaisuja.”
” Hyvälaatuisille LED-valaisimille on ominaista voimakas valon tuotto, hyvä värintoisto, tasainen värin laatu, valon suuntaus / säätö, joka on suunniteltu teknisesti parhaalla mahdollisella tavalla( heijastimien, linssien tai muiden valoa hajauttavien materiaalien avulla)”, listaa Bastman.
“ Käytettävillä heijastimilla ja linsseillä on ratkaiseva merkitys valaisimen tehokkuuteen”, Bastman toteaa. n

Häikäistymisen mahdollisuus on myös asia, joka on syytä huomioida.
Liiketoimintajohtaja Lassi Ojala Hide-a-litelta toteaa, että useampikin tekijä ansaitsee tulla huomioiduksi koulujen suunnitteluvaiheessa ja valaisimia valittaessa.” Esimerkiksi hyvin toteutettu valaistuksenohjaus on tärkeää tietysti energiatehokkuuden, mutta myös ihmisen vireystilan kannalta”, hän huomauttaa.
” Käytännössä valaistuksenohjaus voi yksinkertaisimmillaan tarkoittaa esimerkiksi sitä, että valot eivät ole päällä – tai ovat himmennettyinä – ellei niille ole todellista tarvetta. Toteutus on nykyään helppo tehdä mm. läsnäolo- ja liiketunnistinten avulla.”
Valon värilämpötila puolestaan vaikuttaa ihmisen vireystilaan, ja usein esimerkiksi kouluihin suunnitellaankin ns. muuttuva valaistus, joka voidaan automatisoida säätymään vaikkapa halutun parametrin, kuten esimerkiksi kellonajan, mukaan.
” Häikäistymisen mahdollisuus on myös asia, joka on syytä huomioida. On pelkästään luonnollista, että häikäistyminen häiritsee ja vaikuttaa myös osaltaan siihen, millaisena valaistus koetaan oppimisympäristössä. Riittävän alhainen UGR-arvo valaisimissa on siis tärkeää, mutta häikäisyyn voidaan vaikuttaa muillakin tavoin”, hän lisää.
Ojalan mukaan oppimisympäristöjen valaistusasioihin on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota tietoisuuden ja valaistustekniikan parantuessa – esimerkiksi valaistuksenohjaus osana muuta kiinteistöautomatiikkaa tai omana yksikkönään on nykyään aika lailla itsestäänselvyys.
” Lisäksi käytettävien komponenttien laatuun panostetaan aiempaa enemmän. Elektroniikan lisääntyessä on tärkeää valita kohteeseen valaisimet ja komponentit, jotka täyttävät odotukset kiinteistön huollontarpeesta niin eliniän kuin vikaantumistenkin osalta.”
Ojalan mukaan tietoisuus siitä, mitä valaistuksella on mahdollista saavuttaa, alkaa olla jo varsin hyvällä tasolla. Yleisimmät harhaluulot liittyvät usein valaisinten / liitäntälaitteiden vikaantumisherkkyyteen ja pohjautuvat huonoihin kokemuksiin.
” Usein myös investointia esimerkiksi LED-valaistukseen mielletään kalliiksi ilman, että ajatellaan asiaa pidemmällä aikavälillä – eli toisin sanoen sitä ei mielletä investoinniksi, vaan kertahankinnaksi.” n
12 prointerior 3 – 4 / 18