Adi Kalusteet Oy toimitti kohteeseen myös sähkösäätöiset työpöydät ja säilyttimet, jotka ovat Adin omaa mallistoa.
”
Pienissä tiloissa on tärkeää rakentaa ehjä kokonaisuus laistulla, siniseksi maalatulla, teräslevyllä. Yksityiskohdat, kuten kehämäiset tilaan suunnitellut naulakot ja seinäviherelementti koristavat tilaa.
Aulan korkeiden, lattiasta kattoon olevien ovien avulla päästään neuvotteluhuoneisiin. Neuvotteluhuoneet, joista yksi on iso ja kolme pientä, on sisustettu aulan jatkeeksi käyttämällä samoja seinämateriaaleja, värimaailmaa ja viherelementtejä kuin sisääntuloaulassa. Yksi neuvotteluhuoneista on nimetty Alvar Aallon mukaan, koska sitä koristelevat uutta eloa saaneet kuuluisan arkkitehdin luomukset, valkoiset seinävalaisimet. Valaisimia on muunneltu niin, että vanhat loisteputkipolttimot on korvattu LEDnauhalla. Valaisimien seuraksi on valittu isokokoinen, mutta kevyen oloinen ja muodoltaan sopiva kattovalaisin.
Kaikissa neuvotteluhuoneissa on nykyisten standardien mukainen valo- ja av-tekniikka. Minimalistiset, seinien viereen sijoitetut ja jääkapilla varustetut aputasot mahdollistavat sujuvan ja vaivattoman tarjoilun asiakkaille. Tukevat monoliittimaiset neuvottelupöydät on tehty tilaustyönä tarkasti harkituilla mittasuhteilla ja onnistuneesti kanteen integroidulla av-tekniikalla.
Avotoimistoalue on jaettu kahteen osaan. Vasen puoli muodostaa käytäväalueen ja sen seinälle on integroitu syvyyssuuntaisesti porrastettu vaate- ja säilytyskaappikaluste. Samalla seinällä olevien vessojen ovet on maalattu tummanharmaaksi ja piilotettu kaapinvärisestä levystä tehtyyn verhoukseen. Käytävän pituutta korostaa ja valaisee led-valo profiilivalaisin. Oikea puoli tilasta on avotoimisto, johon on sijoitettu kuusitoista työpistettä neljässä ryhmässä. Työpisteiden suunnitteluun on panostettu erittäin paljon. Asiakkaan toiveena olivat leveät, sähköiset pöydät, jotka eristettäisiin sopivasti korkeilla sermeillä niin, että tilan näkyvyys ja ilmavuus säilyisi. Työpisteryhmien väliin oli toivottu muunneltavia säilytysratkaisuja.
” Työpisteryhmien suunnittelussa on aina haasteena, miten sermit pysyvät paikalla ja miten sähköt viedään niiden läpi. Toinen haaste on välikaappien muurimaisuus, varsinkin jos ne ovat yli 140cm korkeita. Voittaaksemme haasteet, päätimme lisätä vakiokaappeihin kehämaisen yläosan. Kehän sisällä irtonaiset lokerikot liikkuvat vapaasti ja niiden paikkaa ja suuntaa voidaan vaihtaa tarpeen ja mielen mukaan. Kalusteosien kolme eri materiaalia tukevat lokeromaisuuden ideaa. Näin syntyi uusi kaluste, joka toimii sekä säilytyskaappina että mielenkiintoisena tilanjakajana”, Dontcheff kertoo.
Avotoimiston akustiikkavaatimukset on hoidettu tekstiililattialla. Eriasteisilla harmailla sävyillä on rakennettu korttelimainen maton kuvio, joka määrää työpisteiden paikat. Näin syntyneen rytmin avulla työpisteet pysyvät järjestyksessä.
rajat optisesti suurentavat tilaa sekä auttavat sen hahmottamisessa. Epäsuora valo alakattojen korkorajoissa keventää katon rakennetta. Verhoihin suunnattu epäsuora valo korostaa niiden ilmavuutta ja hohtoa. Valaisimien valinnassa on haettu vastakohtia – valaistuksen rungon muodostavat pitkät mustat profiilit, joihin on upotettu spotit ja led-nauhat. Niiden pariksi on haettu isoja pyöreitä, tasaista valoa antavia valaisimia sekä todella pieniä melkein näkymättömiä kattoon upotettuja spotteja. Valaistuksen lineaarisuus jatkuu myös wc- ja suihkutiloihin. Projektissa on kunnioitettu alkuperäisiä paksukarmisia ikkunoita. Ne on vain kunnostettu ja niiden värien mukaan on valittu sisustuksessa oleva puuviilumateriaali. Kaikki muut pinnat on uudistettu sisustussuunnitelman pohjalta.
Vaikka sisustustarina- ja suunnitelma olisivat onnistuneita, on projektin organisointi ja työmaavalvonta elintärkeä osa projektia sekä suunnittelijan työtä. Hyvä suunnitelma sellaisenaan ei riitä, vaan toteutuksen aikana on valvottava, että matkalla ei tule ylimääräisiä sopimattomia muutoksia tai liikaa kompromisseja. Myös Interan tapauksessa alkuperäisen suunnitelman punainen lanka säilyi konkreettisesti projektin alusta projektin loppuun – sisustusta ilman kompromisseja. n
Ilman osuvaa valaistusta pintamateriaalit eivät tule esille Valaistuksen voima on todistettu monissa projekteissa. Sen tehtävä ei ole tasaisen valon luominen, vaan valon ja varjon suhteen rakentaminen. Valon tarkoitus on valaista reitit, alueet sekä seinäpinnat. Hyvin valaistut
34 prointerior 3 – 4 / 17