prointerior 3/2024 | Page 27

” LUONNONKIVI JA MASSIIVINEN punatiili ovat huollettuina erittäin pitkäikäisiä materiaaleja , joilla on arkkitehtonista ilmaisuvoimaa . Punatiilestä ja luonnonkivestä voidaan toteuttaa aikaa kestäviä , muotokieleltään ajattomia rakennuksia , jotka patinoituvat ja ikääntyvät kauniisti ”, sanoo arkkitehti SAFA Pekka Saatsi Saatsi Arkkitehdit Oy : stä .
Rakentamisen luonnonmukaisuus , perinteisyys , terveellisyys , pitkäikäisyys ja materiaalien kestävä käyttö ovat Saatsi Arkkitehtien suunnittelun kulmakiviä .
Vaativien historiallisten rakennusten restaurointiin erikoistunut Saatsi Arkkitehdit on suunnitellut Pasilan Konepajan kokoonpanohallin ja maalaamon restauroinnin yhdessä AD Studion ja Laitila Arkkitehdit Oy : n kanssa .

Punatiilestä ja luonnonkivestä voidaan toteuttaa aikaa kestäviä , muotokieleltään ajattomia rakennuksia .
KUVA : ANDERS PORTMAN / KUVATOIMISTO KUVIO OY
Autenttinen teollisuusalueen tunnelma VR : n käytöstä poistunut konepaja-alue on rakennettu alun perin vuosina 1901 – 1910 . Restaurointia tehdään vaiheittain , ja hanke on edelleen käynnissä . Rakennukset ovat pysyviä , ja käyttäjät vaihtuvat ajan mittaan kuten elävään kaupunkitilaan kuuluu .
Tiloissa toimii tällä hetkellä mm . Lidl , Wihuri Metro-tukku ja ravintola Super Bario . Ensimmäinen käyttäjä oli Kansallisteatteri , jonka tilat ovat jo siirtyneet seuraavalle käyttäjälle .
” Haluamme vaalia kohteen alkuperäistä teollisuusarkkitehtuuria . Kohteessa näkyvät vahvasti punatiili , luonnonkiviperustukset ja vanhat teollisuusrakenteet . Nämä elementit on tuotu autenttisina esille ”, Saatsi kertoo .
Konepajan kokoonpanohalli ja maalaamo on suojeltu asemakaavalla . Kohde on historiallisesti ja teollisuushistoriallisesti , rakennustaiteellisesti sekä kaupunkikuvallisesti arvokas .
Restaurointia tehdään tiiviissä yhteistyössä Museoviraston kanssa . Yhteistyö Museoviraston kanssa on ollut Saatsin mukaan hedelmällistä ja toimivaa . Suhtautuminen suuriinkin muutoksiin on ollut rakentavaa , kun muutokset ovat perusteltuja ja hyvin suunniteltuja .
KUVA : ANDERS PORTMAN / KUVATOIMISTO KUVIO OY
Eri aikakausien kerroksia Vanhan konepaja-alueen rakennukset ovat suuria ja sisätilat ovat avaria . Alkuperäistä tilallisuutta on säilytetty käyttämällä tarvittaessa tilanjakajina seinäkemäisiä väliseiniä . Arkkitehtuurissa vanha ja uusi ovat vuoropuhelussa .
” Vanha arkkitehtuuri on pääosassa , mutta uudet kerrostumat saavat näkyä . Tiloissa on rakennettu junia , joten raiteet johtavat piha-alueelta sisätiloihin . Vanhoja betonilattioita raiteineen on mahdollisuuksien mukaan säilytetty , ja uudet betonilattiat ovat teollisuushenkisiä ”, kuvailee Saatsi .
Rakennusten vanha talotekniikka , joka ei ole enää käytössä , on säilytetty . Vanhat sähköasennukset , patterit ja muu talotekniikka saavat näkyä omana ajallisena kerrostumanaan . Uusi arkkitehtuuri nousee vanhan rinnalle esimerkiksi uusissa , minimalistisissa alumiini-lasirakenteisissa ulkoovissa .
” Vanhojen kerrostumien säilyttäminen tekee rakennuksesta mielenkiintoisen sekä suunnittelijalle että tilan käyttäjälle ”, Saatsi sanoo .
Rosoisuutta piha-alueelle ja katutasoon Konepajan kokoonpanohallin ja maalaamon piha-alue on vielä keskeneräinen . Alkuperäiset katupinnat on jouduttu pääosin poistamaan . Maaperää on vaihdettu puhtaaseen , ja pihalle on asennettu talotekniikkaa .
” Pihan pinnat toteutetaan luonnonkivestä , betonista ja asfaltista , ja pinnoitteen sommittelussa voi nähdä viitteitä vanhoista raiteista . Ulkotiloissa säilytetään konepajamainen tunnelma . Esimerkiksi ravintoloiden terassikalusteet sijoitetaan suoraan pihan tasalle eikä pihaan rakenneta puuterasseja . Pihassa saa olla berliiniläisen rosoinen tunnelma ”, kertoo Saatsi .
Julkisivun valaistuksessa kiinnitetään erityistä huomiota hukkavaloon ja valosaasteeseen , jotta valaistus ei häiritse lintuja ja muita luonnonvaraisia eläimiä . n
3 / 24 prointerior 27