prointerior 3/2023 | Page 52

KUVA : UUDENMAAN PINTASUOJAUS KY
Kauppakeskus Willan kivetys Hyvinkäällä .
Oikeanlaista suojausta Laatat , kivet ja tiilet ovat kaikki kiviainesmateriaaleja .
” Niinpä ne ovat pitkäikäisiä ja monipuolisia tuotteita ”, muistuttaa yrittäjä Merja Enroth Uudenmaan Pintasuojaus Ky : stä .
” Kivipintojen suojaamiseen kannattaa kiinnittää huomiota ja valita suoja-aine suojauksen tarkoituksen mukaan .”
Oikein valituilla suoja-aineilla voidaan rakenteet säilyttää ulkonäöltään muuttumattomina . Toisaalta voidaan korostaa rakenteiden ulkonäköä ja ominaisuuksia – tai jopa muuttaa niitä haluttuun suuntaan .
Suoja-aineiden avulla rakenteiden visuaalista ilmettä ja teknistä toimivuutta voidaan myös ylläpitää helpommin ja edullisemmin .
” Kun on kyse esimerkiksi sisätilalaatoista , joita on kylpyhuoneissa tai uimahalleissa , tyypillisesti vesi rasittaa laattojen pintoja ja saumoja paljon . Oikean suoja-aineen avulla voidaan helpottaa laattapintojen puhdistusta . Kun myös estetään vettä pääsemästä saumoihin , laattojen elinkaari pitenee .”
” Kivipinnat ovat kestäviä , mutta kun valitaan sopiva suoja-aine , pinta pysyy kauniina selvästi kauemmin .”
Ulkotiloissa taas kivipintoja rasittavat ihmisistä aiheutuvat liat , esimerkiksi graffitit ja saasteet .
” Näissä tapauksissa pintojen suojaamiseen kannattaa valita oleofobinen eli rasvaa hylkivä suoja-aine . Kun liat tai kemikaalit eivät pääse imeytymään suojan läpi , ne saadaan helpommin puhdistettua pinnoilta ”, Enroth korostaa .
Monesti suoja-aineen pintajännitys on ratkaiseva tekijä torjuttaessa likaa kivipinnoilta .
KUVA : UUDENMAAN PINTASUOJAUS KY
KUVAT : UUDENMAAN PINTASUOJAUS KY
Pitkää ikää pinnoille Vaikka tiili on Enrothin mukaan sinänsä kestävä materiaali , sen heikkona lenkkinä ovat tyypillisesti saumat . Varsinkin ne voivat tarvita suojaamista .
” Jos rakennus on veden lähistöllä , pinnoille riittää pelkästään vettä hylkivä suoja-aine . Se pitää rakennuksen julkisivun kuivana , ja kuivilla pinnoilla esimerkiksi punajäkälä tai muu orgaaninen lika ei pysty kasvamaan .”
Kun julkisivupinta hylkii vettä , myöskään merivedessä oleva suola ei aiheuta pinnalle erityistä ongelmaa .
” Vastaavasti sisätilojen laattojen tapauksessa lika ei pääse laattojen saumoihin eikä aiheuta kasvustoja , kun on käytetty oikeaa suoja-ainetta ”, Enroth vakuuttaa .
Suoja-aineita valittaessa on pohdittava , millaiselta lialta kivimateriaalipintaa halutaan suojata .
” Markkinoilla on monipuolisia suoja-aineita esimerkiksi kaupunkien keskustojen julkisivujen ja kävelykatujen kivipintojen suojaksi . Tällaiset aineet soveltuvat sekä vaaka- että pystypinnoille eivätkä muuta pinnan ulkonäköä .”
” Varsinkin julkisivuissa kannattaa käyttää pitkäikäisiä suoja-aineita . Tällainen suoja on varsin pitkäikäinen – noin 5 – 10 vuotta kohteesta riippuen – eikä kulu tai lähde pesemällä . Noin kymmenen vuoden jälkeen suojaus on ehkä uusittava ”, Enroth arvioi .
” Kivipintojen nykyiset suoja-aineet ovat ympäristöystävällisiä . Ne myös vähentävät puhdistuskemikaalien tarvetta pintojen puhdistuksessa .” n
Suojatut tiilipinnat vedenimeytymistä vastaan .

Suoja-aineita valittaessa on pohdittava , millaiselta lialta kivimateriaalipintaa halutaan suojata .
LUMO monitoimitalo ennen puhdistusta ja puhdistuksen jälkeen .
52 prointerior 3 / 23