prointerior 3/2023 | Page 24

Hälyäänien vaimennusta tarvitaan yhä enemmän niin uudisrakentamisessa kuin saneerattavissakin kohteissa . Akustisia verhouksia asennetaan nykyään varsinkin julkisten rakennusten alakattoihin ja sisäseinäpinnoille , ja verhouslevyihin saadaan näyttävyyttä esimerkiksi painatuksilla , tulostuksilla tai perforoinneilla . Käyttöikänsä jälkeen levyt voidaan ehkä kierrättää uusiokäyttöön .
TURHAT HÄLYÄÄNET ovat tulleet työpaikkojen ongelmaksi varsinkin avokonttorien ja niin sanottujen joustavien toimistotilojen yleistyttyä . Kouluihinkin suunnitellaan nykyisin paljon avotiloja .
Niinpä tyypillisiä käyttökohteita akustisille seinä- ja kattovaimennuslevyille ovat esimerkiksi liikuntasalit , auditoriot , toimistot sekä teollisuusrakennukset .
” Avotoimisto on ongelmallinen paikka työntekijöille , jotka ovat tottuneet rauhallisiin työtiloihin . Korona-ajan jälkeen henkilöstö palaa etätöistä työpisteille , ja heille olisi voitava tarjota miellyttäviä työympäristöjä ”, muistuttaa tekninen päällikkö Kalle Vuorinen kivivillapohjaisia akustiikkatuotteita valmistavasta Rockfonista .
” Hälyä ja melua on työpaikoilla vaimennettava jo työturvallisuudenkin takia . Toisaalta rauhallinen työympäristö parantaa keskittymiskykyä .”
” Etenkin kaikuva tila on epäviihtyisä . Erilaisilla akustisilla seinä- ja kattovaimennuselementeillä saadaan asiaan parannusta , koska ne vaimentavat akustisesti ja estävät äänen kulkeutumista tilasta toiseen . Riippuvia akustiikkaelementtejä voidaan käyttää myös tilanjakajina ”, Vuorinen sanoo .
Konsultti mukaan suunnitteluun Kun uusia työtiloja hahmotellaan – tai kun olemassa oleviin tiloihin aiotaan tehdä muutoksia – tilojen suunnitteluun kannattaa usein ottaa mukaan akustiikkakonsultti .
” Eri tuotteilla on omat akustiset ominaisuutensa . Esimerkiksi A-luokan vaimennustuotteilla seinissä tai katossa voidaan vaimentaa hälyäänistä jopa 95 – 100 prosenttia ”, Vuorinen toteaa .
Toki sisätiloihin voi tulla jonkin verran hälyä myös ulkoa , esimerkiksi ikkunarakenteen kautta .
” Jos lattialla on vaimentava matto , se voi hiljentää askelääniä , mutta yleensä häly johtuu enemmän muista tekijöistä . Ongelmana voivat olla esimerkiksi ääntä heijastavat lasi- tai muut pinnat .”
Vuorisen mukaan kivivillapohjaiset akustiset levyt voivat toimia myös tilan sisustuksellisina elementteinä . Silloin ne samalla tuovat näkösuojaa .
Värejä ja kuviointeja sisäpintoihin Usein levyjen pinnassa voi olla rauhoittavia värisävyjä tai vaikkapa printattua grafiikkaa .
” Levyjen ripustamista varten on myös valmiita listajärjestelmiä ”, Vuorinen mainitsee .
Tyypillisesti esimerkiksi toimistoissa on alaslaskettuja alakattoja , joiden taakse on asennettu talotekniikan laitteita ja kaapelointeja . Alakatot ovat tällöin yleensä avattavissa .
” Myös akustinen , täysin saumaton alakatto on mahdollinen . Silloin huoltotyöt voidaan hoitaa erillisen tarkastusluukun kautta .”
Myös seinäpinnoilla on mahdollista käyttää kivivillapohjaisia akustisia elementtejä . Tällöin ne voivat olla esimerkiksi taulutyyppisiä kangas- tai puulamellipintaisia elementtejä , jotka tuovat tilaan lisää vaimennuspintaalaa .
” Akustisesti vaimentavan seinäelementin pintaan on mahdollista tulostaa vaikkapa kerrosopasteita tai yritysten logoja . Tällaiset ratkaisut ovat yleistyneet Suomessa ja muissakin Pohjoismaissa ”, Vuorinen kertoo .
Kierrätys kunniaan Rakennustuotteiden kierrätys on tullut yhä tärkeämmäksi kysymykseksi . Kivivillaa kierrättämällä pystytään valmistamaan uusia kivivillatuotteita , ja myös uudet säädökset edellyttävät mahdollisimman laajaa kierrättämistä .
Toisaalta akustiikkalevyjä voidaan siirtää sellaisinaankin purettavasta kohteesta toiseen rakennukseen .
Rockfonin kanssa samaan organisaatioon kuuluvan Rockwool Finland Oy : n viestintäpäällikkö Daniel Mickos korostaa , että kivivillatuotteiden Rockcycle-kierrätysohjelmalla mineraalivillapohjaisia rakennusmateriaaleja voidaan kierrättää moneenkin kertaan ilman laadun heikkenemistä .
” Suomessa on nyt mahdollista kierrättää vanhat kivivillakattolevyt ja asennuksesta tulevat hukkapalat . Tuotteille on saatu eräänlainen suljettu materiaalikierto ”, hän toteaa .
Esimerkiksi Rockfonin alakattolevyjen kivivillan kierrätysmateriaalipitoisuus on tyypillisesti 30 – 40 prosenttia . Jos mukaan lasketaan myös pinnoitteet , koko tuotteen kierrätyspitoisuus voi nousta 64 prosenttiin .
KUVA : ROCKWOOL
24 prointerior 3 / 23