prointerior 3/2023 | Page 14

UUDISRAKENNUKSEEN SUUNNITELTIIN aikaisempaa enemmän ryhmiä ( 8 + luontoeskari / iltapäiväkerho ). Rakennuksesta suunniteltiin kaksikerroksinen tehokkaan tilankäytön ja lyhyiden etäisyyksien saavuttamiseksi sekä leikkipihan maksimoimiseksi . Rakennuksen hiukan suorakulmasta poikkeava kapeneva massa sovitettiin tontin haastaviin korkeusasemiin .
Leikkipihat sijaitsevat rakennuksen eteläpuolella . Tontin korkeusasemien vaihtelut asettivat haasteita pihojen järjestelylle ja esteettömyydelle . Leikkipihoilla on monipuolinen välineistö värikkäine turvapintoineen . Pysäköintipaikat ja huoltotilat sijaitsevat rakennuksen pohjoispuolella erotettuna selkeästi saattoliikenteestä , lasten kulkuväylistä ja leikkipihoista .
Päiväkodin erikoisuutena on luontoeskari ( luontopainotteinen esikouluryhmä ), joka käyttää jo vanhan päiväkodin aikana toteutettua viereistä puistoa kotarakennelmineen . Esikoululaiset ovat osan päivästä puistossa oppimassa ja myös ruokailevat siellä sään salliessa .
KUVA : JONNA KÄPPI
Rakennuksen arkkitehtuuri ja massoittelu Rakennuksen massa ja harjakatto muodostavat kompaktin yksinkertaisen kokonaisuuden . Pääsisäänkäynnin puoleinen päätyseinä on taitettu . Suorakulmasta poikkeava rungon kapeneva muoto antaa myös sinänsä yksinkertaiselle harjakatolle tavanomaisesta poikkeavan muodon . Katettu parveke / terassi on tehty sisään vedettynä rakennuksen runkoon ja se tarjoaa säältä suojatun ulkotilan lasten toiminnalle molemmissa kerroksissa . Parvekkeen portaikon kohdalla on ’ viivakoodiverho ’, joka muodostuu värikkäistä alumiinisista pystysauvoista . Koristeaiheen lisäksi sen tarkoitus on suojata portaikkoa säältä .
Rakennuksen tiilipintojen ikkunat ovat pääosin neliön muotoisia ja niitä on sijoitettu vaihtelevan leikkisästi eri korkeuksille . Ikkunoita ja lasten sisäänkäyntejä on korostettu ja koodattu ryhmäkohtaisesti väreillä . Samat julkisivun värit toistuvat lasten ryhmien sisätiloissa ja kalusteissa .
14 prointerior 3 / 23