prointerior 2/2025 | Page 40

Julkisivuyhdistys – JSY ry

SUOJELLUN KOHTEEN JULKISIVUKORJAUKSEN HAASTEET JA RATKAISUT

TEKSTI: TUULA TUONONEN, PÄÄSUUNNITTELIJA, SITOWISE
Julkisivuyhdistys – JSY ry on pyrkinyt edistämään hyvää julkisivurakentamista jo 30 vuoden ajan. Tärkeitä asioita onnistumisen kannalta on ollut hyvä yhteistyö suunnittelijoiden, rakentajien ja etenkin suojelluissa rakennuksissa mm. Museoviraston kesken. Hyvään julkisivurakentamiseen kuuluu kuitenkin aina laadukas kuntotutkimus, ja suojelluissa rakennuksissa usein tarvitaan myös perusteellinen väritutkimus. Rakennushistoriallisesti arvokasta rakennusta on mahdollista uudistaa hyvän valmistelun sekä tutkimus- ja suunnittelutyön ansiosta huomattavastikin. Mikkeli teatterin julkisivuremontti on yksi tällainen esimerkki.
MIKKELIN TEATTERI on maakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristökohde ja siten osayleiskaavassa suojeltu rakennus. Rakennushistoriallisesti arvokas rakennus koki perusteellisen julkisivuremontin, jossa yhdistyivät arkkitehtonisen perinnön vaaliminen, huolellinen taustatutkimus ja nykyaikaiset menetelmät. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kohteen kunnostus edellytti laajaa yhteistyötä eri asiantuntijoiden kesken sekä tarkkaa aikataulutusta, jotta remontti saatiin toteutettua hallitusti ja rakennuksen arvot säilyttäen.
Perusteellinen esiselvitys loi pohjan remontille Suunnittelun alkuvaiheessa teetettiin kattavat kuntotutkimukset sekä väritutkimuksia. Kohteessa oli ajan saatossa tehty muutoksia, jotka eivät aina olleet hallittuja, ja tavoitteena oli palauttaa julkisivun ilme lähemmäs sen alkuperäistä ilmettä. Rakennusosiin tuli eri maalityyppejä, mikä osaltaan mutkisti värimäärittelyä. Värimäärittely aloitettiin määrittelemällä värikartoista sävyjä, joista tehtiin useita maalimalleja. Tarkoituksena oli löytää tasapainoinen lopputulos, jossa huomioitiin myös muun muassa maalipinnan elävyys eri valaistusolosuhteissa.
Rakennuksen alkuperäisiä kerrostumia säilytettiin fragmentteina. Esimerkiksi julkisivun rappaukset uusittiin kokonaisuudessaan, mutta tiettyihin kohtiin jätettiin tarkoituksella koskematta. Rakennuksen koristeelliset yksityiskohdat ja värien rajaukset suunniteltiin tarkasti.
Hallitusti etenevä urakka Suojellun rakennuksen korjaushankkeissa on olennaista varata riittävästi aikaa sekä suunnittelulle että toteutukselle. Mikkelin teatterin remontti lykkäytyi alkuperäisestä aikataulustaan, mutta tarkalla suunnittelulla ja tiiviillä yhteistyöllä projekti vietiin maaliin.
” Tällaisessa kohteessa on välttämätöntä, että suunnittelu ja toteutus kulkevat käsikädessä. Työmaan aikana on kyettävä tekemään nopeita ratkaisuja ilman, että rakennuksen arvokas historia vaarantuu”, toteaa rakennuttajan edustaja Mikkelin kaupungin kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen.
Mikkelin teatteritalon korjaushankkeessa rakennuttajana on toiminut Mikkelin kaupunki. Arkkitehti- ja pääsuunnittelusta, rakennesuunnittelusta ja tutkimuksista on vastannut Sitowise.
Lopputulos kunnioittaa historiaa ja kestää aikaa Mikkelin teatterin julkisivuremontin lopputulos sai erinomaisen vastaanoton ja suurin osa palautteista on Hyttisen mukaan ollut positiivista. Projektin onnistuminen oli pitkälti huolellisen suunnittelun, kattavien esiselvitysten ja avoimen yhteistyön ansiota.
” Ilman eri suunnittelutahojen, rakentajan sekä Museoviraston välistä jatkuvaa vuoropuhelua ja kompromisseja emme olisi saavuttaneet näin onnistunutta lopputulosta. Tästä hankkeesta jäi meille paljon oppeja tulevia suojelukohteita varten”, Hyttinen sanoo. n
40 prointerior 2 / 25